Puutarhamme liljoja

Big Brother - jättikukkainen, matalahko.

Gluhwein. Hiukan hankala väri mutta sopii yhteen valkoisen leimun kanssa.

Conca d'Or - vanha ja varma, yleisesti saatavilla. Komistuu vuosi vuodelta.

Jos sinulla on kaksi leipää, myy toinen ja osta lilja. 

- kiinalainen sananparsi


Love is like dew that falls on both lilies and nettles. 

Rakkaus on kuin kaste, joka laskeutuu niin liljan kuin nokkosenkin päälle.

- tuntematon


Liljat ovat puutarhan kasviaatelia. Kaikki puutarhaliljat eivät tuoksu lainkaan, mutta toiset taas erityisen voimakkaasti ja kuuluvat olennaisena osana tuoksupuutarhaan. Nykyisellä tontillamme kasvoi alkujaan perinteisiä ruskoliljoja ja violetteja varjoliljoja. Myöhemmin sain ystävältäni Riikalta Pohjois-Suomesta upeaa valkoista "varjoliljaa", joka kasvaa puolitoistametriseksi ja jonka varret pysyvät tanakasti pystyssä, toisin violetin varjoliljan. Liljoja kiusaavat hankalat tuholaiset liljakukot. Ne pilaavat liljojen ulkonäön nopeasti, jos ei ryhdy torjuntaan. Muutamasta kasvista hyönteiset pystyy poiminaan käsin, mutta jos liljoja on enemmän, on syytä käyttää sopivaa torjunta-ainetta.

Varsinaisen liljojen keräämisen aloitimme tavallisilla marketeissa myytävillä orientaalililjoilla. Emme oikein tunteneet orientaalien kasvupaikkavaatimuksia (hapahko, läpäisevä humusmaa) aluksi, joten suuri osa istutuksistani on liian savisessa maassa, missä ne ovat taantuneet. Samoin en ole onnistunut kovin hyvin trumpettililjojen kanssa.

Pari vuotta sitten löysin kasvinjalostajien kehittämän uuden liljaryhmän: orientaali-trumpettililjahybridit eli OT-liljat (myydän joskus myös hölmöllä nimellä puuliljat). Ne ovat aivan fantastisia ja kiitollisia kasvatettavia, tukevavartisia, suurikukkaisia ja tuoksuvia. Alla kuvia ja kuvauksia puutarhamme liljoista (lisää tulossa...).

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

Jukka | Vastaa 27.10.2015 14.31

Hei Sirkka,
Kiitos ystävällisestä kommentistasi ja tervetuloa käymään seuraavana Avoimet puutarhat -päivänä. Tai muulloinkin kasvukauden aikana.

Sirkka Hyvönen | Vastaa 27.10.2015 14.05

Todella hurmaava puutarha. Aivan täynnä puhdasta estetiikkaa.

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

09.05 | 19:47

Kerropa vielä, joitko teetä useammin ja oliko sillä mitään vaikutusta. Senhän pitäisi lisätä energisyyttä ja jaksamista ja parantaa hapenottokykyä.

...
23.05 | 20:41

Onko Sinulla vielä Maijaa? 😋Terkuin Pia

...
14.04 | 19:29

Mitä ambrosialle kuuluu nyt, seitsemän vuotta myöhemmin? :)

...
26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...
Tykkäät tästä sivusta