On rose hybridization

Melkein viimeiset ruusut tälle vuodelle

Viime viikonlopuksi saapui pieni paketti hollantilaisesta Belle Epoque -taimistosta. Siinä oli kaksi kappaletta David Austinin vanhempaa lajiketta The Countryman. Tämä on kuuluisan Gertrude Jekyll -ruusun kaltainen perimältään, sillä molempien toisena vanhempana on historiallinen portlandruudu Comte de Chambord. Harrastusfoorumeilla The Countrymania on kehuttu terveeksi ja kestäväksi, tuoksuvaksi ja matalakasvuiseksi. Austinin ruusuja, varsinkin vanhempia lajikkeita on kokeiltu tuskin lainkaan Suomessa. Jotkin kestävistä vanhemmista lajikkeista, joilla ei ole enää patenttisuojaa, tulisi saada pistokaslisäykseen meillä. Tällainen on tässä puheena olevan lisäksi mm. The Chaucer.

Aivan toisenlainen ruusu paketissa oli Parkfeuer.  Se on unkarilaisen Rudolf Geschwindin risteymä vuodelta 1905, väitetään olevan Rosa foetida Bicolor x Rosa canina, eli kahden luonnonlajin, kapusiiniruusun ja koiranruusun, risteymä. Se on kirkkaapunainen, kerran kukkiva köynnösruusu. Tanskalaisen Rosenposten-taimiston väki arvelee Parkfeuerin toisena vanhempana kuitenkin olevan punalehtiruusun. Jos näin on, saattaa lajike olla varsin talvenkestävä. Koska ei ole olemassa yhtään Suomessa muualla kuin etelärannikolla talvenkestävää köynnösruusua, on mielenkiintoista kokeilla tätä. 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

22.08 | 19:53

Kiva lukea tarinan Tommy ruusun syntymästä . Ostin nyt tämän ruusun Oulun taimistolta ja toivottavasti se viihtyy täällä Pohjanmaallakin .

...
21.06 | 20:08

Hei Raija, laitatko s-postia niin katsotaan pistokkaiden lähettämistä.

...
21.06 | 20:07

Hei Hilkka, olen hukannut s-postisi. Laittaisitko viestiä jpkrvi(at)yahoo.co.uk.

...
27.04 | 08:12

Hei Raija, ota yhteyttä s-postilla (jpkrvi(at)yahoo.co.uk) niin katsotaan, miten ja milloin voin toimittaa pistokkaan. T. Jukka

...
Tykkäät tästä sivusta