On rose hybridization

Vuoden 2013 ensimmäisiä ruusuristeytyksiä

Ruusut ovat aloittaneet tänä kesänä kukinnan varsin aikaisin, ja sitä myötä pääsee myös pölytyshommiin. Sunnuntaina 9.6. tein seuraavat pölytykset:

 

Ristinummi X Aicha

Linnanmäki X Frühlingsduft

Gertrude Jekyll (ruukussa) X Ruskela

Therese Bugnet X Gertrude Jekyll

 

Ristinummea olen koettanut pölyttää vuosien varrella hyvin monilla siitepölyillä, onnistumatta. Se kuitenkin tekee avopölytteisiä kiulukoita jonkin verran, joten steriili se ei ole. Ristinummi on löuytöruusu, joka on lähes varmasti risteymä rugosa X pimpinellifolia, ja Aicha on tanskalainen jaloruusun ja juhannusruusun (pimpinellifolia) risteymä. Yhteinen vanhempi saattaa lisätä pölytyksen onnistumisen mahdollisuutta. Ja koska molemmilla lajikkeilla on toistuvasti kukkiva vanhempi, on mahdollista, että tästä risteymästä syntyy toistuvasti kukkivia jälkeläisiä.

Risteytyksessä Linnanmäki X Frühlingsduft on toiveena saada jälkimmäisen upea tuoksu siirtymään kestävämpään jälkeläiseen. Fd on meillä ollut talvenarka ja muutenkin aika kehno pensas. Tuoksun periytyminen (kuten värinkin) on sangen arvaamatonta, joten tiedä häntä.

Therese Bugnet (terasanruusu) on mielenkiintoinen lajike: talvenkestävä Lappia myöten, taudinkestävä ja saman vuoden versoilla kukkiva. Valitettavasti se on diploidi eikä kovin fertiili. Kuitenkin sekin tekee avopölytteisiä kiulukoita. Nyt kun pensaaseen on tulossa runsaasti kukkia, aion kokeilla onneani. 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...
25.06 | 13:43

Hei Päivi, Valitettavasti emme ole mukana tänä vuonna, koska olemme matkoilla. Sopimuksen mukaan voi tulla käymään muulloin. Meilaa jpkrvi(at)yahoo.co.uk

...
25.06 | 13:01

Upeita kuvia ja ihastuttavia runoja! Runo kuolemasta sykähdytti ja määritelmä puutarhasta "as an autobiography " liikutti. Kiitos.

...
25.06 | 12:26

Hei, onko puutarhanne mukana avoimet puutarhat-tapahtumassa tänä vuonna?

...
Tykkäät tästä sivusta