On rose hybridization

Kasvata oma, ainutlaatuinen ruusulajike!

Olen perehtynyt noin vuodesta 2005 alkaen ruusujen risteyttämiseen. Phillips&Rix: The ultimate guide to roses -kirjan mukaan maailmassa on myynnissä ainakin 12500 ruusulajiketta. Silti läheskään kaikkia mahdollisuuksia ei ole vielä käytetty, varsinkaan täällä kylmän ilmaston alueilla. Parantamisen varaa on erityisesti hyvien ominaisuuksien yhdistämisessä. Kaunis kukinta, tuoksu, taudinkestävyys, kukinnan toistuvuus ja talvenkestävyys on edelleen vaikeaa saada samaan lajikkeeseen. 
Ruusujen jalostus on moniin muihin koristekasveihin verrattuna melkoisen hankalaa: lajikeet vieroksuvat helposti toistensa siitepölyä, siemeniä syntyy vähän kukkaa kohti, kiulukat vaativat pitkän kypsymisajan (usein pidemmän kuin meidän kesä), itävyys on usein erittäin alhainen (esim. 10%), heikkokasvuisia siementaimia syntyy paljon, monet toivottavat ominaisuudet (kukan kerrannaisuus, toistuva kukinta, taudinkestävyys) periytyvät peittyvästi. Summa summarun: tarvitaan suuri määrä risteytyksiä ja suuria taimimääriä seurattavaksi, jos halutaan ammattimaisia tuloksia. David Austinin ruusutarhassa tehdään joka vuosi noin 150 000 pölytystä ja kasvatetaan niistä noin 250 000 simentainta. Mutta harrastaja voi toki toimia pienemmässä skaalassa ja risteytellä huvikseen ja katsoa mitä syntyy. Helpointa on aloittaa keräämällä kypsyneitä kiulukoita omista (tai toisten) ruuspensaista ja kylvää siemenet syksyllä kukkapenkin reunaan. Seuraavana kesänä tai vasta sitä seuraavana jotin siemen itää, ja sinulla kasvaa uusi ainutlaatuinen ruusuntaimi! Tavallisten luonnonlajien (kurtturuusu, juhannusruusu, mtsäruusu jne.) siemenistä kasvaa yleensä hyvin paljon vanhempiensa kaltaisia kasveja. Niistä ei siis kannata odottaa kovin ihmeellistä uutta. Mutta tietekin siinä saa halvalla uusia taimia. Sen sijaan nykyaikaisenten pensasruusujen, jotka ovat yleensä monimutkaisia risteymiä, siemenistä voi kasvaa hyvinkin paljon emosta poikkeavia taimia. Juuri tällaisten kiulukoita kannattaa erityisesti kerätä ja kylvää siemeniä. 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...
25.06 | 13:43

Hei Päivi, Valitettavasti emme ole mukana tänä vuonna, koska olemme matkoilla. Sopimuksen mukaan voi tulla käymään muulloin. Meilaa jpkrvi(at)yahoo.co.uk

...
25.06 | 13:01

Upeita kuvia ja ihastuttavia runoja! Runo kuolemasta sykähdytti ja määritelmä puutarhasta "as an autobiography " liikutti. Kiitos.

...
25.06 | 12:26

Hei, onko puutarhanne mukana avoimet puutarhat-tapahtumassa tänä vuonna?

...
Tykkäät tästä sivusta