Harrastajan jalostuksia ja tuherruksia

Kasvata oma, ainutlaatuinen lajike

Taisi olla kesä 2006 kun keksin kokeilla ruusujen pölyttämistä käsin. En aloittanut helpoimmasta, sillä ruusut ovat aika kimurantti kasviryhmä harrastajajalostajalle. Toki jalostusta voi hyvin harrastaa niinkin, että kerää itsestään syntyneitä kiulukoita omista ruusupensaistaan ja kylvää siemenet. Hyvällä onnella jostain siemenestä kasvaa oikein hieno uusi kasvi. Jokainen siementaimi toki on ainutlaatuinen, vaikkei olisikaan ihmeellisen kaunis tai erikoinen. Erityisesti nykyaikaisista pensasruusuista, esim. ns. kanadalaisista ruusuista, kannattaa kerätä kiulukoita ja kylvää siemeniä. Nämö lajikkeet ovat usein monimutkaisia risteymiä, joiden siemenistä voi kasvaa aivan erinäköisiä kasveja kuin vanhempansa. Ruusujen pölyttämisestä on tullut minulle jokakesäinen puuha, ja on keväisin on aina jännittävää odottaa, itääkö edellisten vuosien siemenistä joku ja minkä näköisiä taimia syntyy. Vuonna 2007 tai 2008 kokeilin myös alppiruusujen risteyttämistä. Se on paljon helpompaa kuin ruusujen. Rhododendronit ristipölyttyvät helposti, tuottavat paljon siemeniä, ja siemenet itävät helposti. Tosin rhodojen kylvö ja siementaimien hoito ensimmäisenä vuotena vaatii hiukan erikoistietoa ja osaamista. Myös alppiruusujen "jalostus" on helppo aloittaa keräämällä syksyllä avopölytteisiä siemenkotia omista pensaista. Olen risteyttänyt jonkin verran myös muita kasveja, mm. hedelmäpuita, sekä kylvänyt siemeniä omista ja kaupasta ostetuista hedelmistä.

Tämän osion tekstit ovat pääosin englanniksi.  

It must have been in 2006 that I first tried pollinating roses. I didn't choose the easiest plant to start with as roses are rather tricky for amateur breeders. Nervertheless pollinating roses has become a pleasent annual chore and it is always as exciting to wait for the results from sowing the seeds. A few years later I first took on hybridizing rhododendrons. In the next few years I gradually collected more parent plants to our garden. I also started ordering pollen from Rhododensron Species Foundation in USA, which was a great help. Rhododendron are very easy to pollinate, produce loads of seeds and germinate freely. However, the first two years after sowing require quite a lot of skill and pampering of the seedlings. Thereafter, they are easy again provided that you have suitable sites in your garden or forest to grow the seedlings on. Anyone can start "hybridizing" rhododendron and roses by collecting open pollinated seed pods/hips from their bushes. This is very wortwhile and interesting - you never know what will grow from the seeds.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...
25.06 | 13:43

Hei Päivi, Valitettavasti emme ole mukana tänä vuonna, koska olemme matkoilla. Sopimuksen mukaan voi tulla käymään muulloin. Meilaa jpkrvi(at)yahoo.co.uk

...
25.06 | 13:01

Upeita kuvia ja ihastuttavia runoja! Runo kuolemasta sykähdytti ja määritelmä puutarhasta "as an autobiography " liikutti. Kiitos.

...
25.06 | 12:26

Hei, onko puutarhanne mukana avoimet puutarhat-tapahtumassa tänä vuonna?

...
Tykkäät tästä sivusta