Keittiö

Pulla on perusoikeus, olemme todenneet ystäväni Sagan kanssa. Pyöreä pulla, voisilmäpulla, ihana iso korvapuusti, arkinen pullapitko, bostonkakku... Viime viikolla appiukko ajoi pihaan yllättäen (kuten hän tekee usein, mikä on kivaa) ja toi mukanaan anopin herkullisia karjalanpiirakoita ja aivan törkeän hyviä kanelikierrepullia (vai ovatkohan ne kanelisolmuja?). Päätin heti seuraavana päivänä yrittää tehdä samanlaisia. Käytin tavallista pullataikinareseptiäni leipäkoneelle. Jaoin taikinan veitsellä 16 palaan ja vedin ne noin 20 cm:n pötköiksi. Pyörittelin ensin muutamaa ensimmäistä leivinalustalla pyöreämmiksi, mutta totesin että se on turhaa työtä. Sulatin lautasella n. 100g voita ja toiselle tein seoksen jossa n. 1,5 dl sokeria ja 3 tl kanelia. Kastoin taikinapötköt voisulaan, pyörittelin kanelisokerissa ja käänsin vapaamuotoisiksi solmuiksi pellille. Kohotin kierteitä vielä 15-20 minuuttia (anoppi sanoi, ettei kohottanut tässä vaiheessa enää ollenkaan) ja paistoin 180/200 asteessa 12 minuuttia. Runsas kanelisokeri tekee pullien pinnasta rouskuvan rapean ja pullien alle valunut voisula ja sokeri karamellisoituvat ihanaksi kinuskiksi. Taivaallista!

Tämä keitto on mukavan tulinen ja lämmittävä. Kookos ja inkivääri muodostavan todella herkullisen makuyhdistelmän. En muista, olenko jo mainostanut ylimääräisen kesäkurpitsasadon säilömistä pakastettuna soseena. Jos et raaski heittää loppukesän liikoja kesäkurpitsoita kompostiin, pilko ne (kuorta ei tarvitse poistaa) ja keitä soseeksi. Pakasta litteisiin muovipusseihin, niin saat sulatettua nopeasti. Kesäkurpitsasose on erinomainen sosekeittojen ja pastakastikkeiden pohja. Talvikurpitsan voi tietenkin säilöä samalla tavoin, ja ao. ohjeeseen voi käyttää pakastettua talvikurpitsasosetta tai kuutioita, jos tuoretta ei ole saatavilla. Nykyään myskikurpitsaa näyttää olevan isommissa marketeissa saatavilla läpi talven. 

1 sipuli
2 kynttä valkosipulia
2rkl ruokaöljyä
1rkl seesamiöljyä
1l kesäkurpitsasosetta
150g talvikurpitsaa pilkottuna
2 perunaa pilkottuna
2rkl raastettua inkivääriä
1 kasvisliemikuutio
2rkl soijakastiketta
0,5tl cayennepippuria
1tl chilitahnaa tai sopivasti kuivattua chiliä
2dl kookoskermaa

Kuullota hienonnetut sipulit öljyssä. Lisää kaikki muut ainekset paitsi kookoskerma. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella ja kiehauta uudelleen. Nosta kattila liedeltä, lisää kookoskerma, mausta mustapippurilla ja tarkista suola. Tarjoile.

Ostimme noin kuukausi sitten Lidlistä halpishärvelin, jolla voi tehdä belgialaisia vohveleita ja lämpimiä voileipiä ja pariloida. Vohveleiden tekeminen on helppoa ja nopeaa eli ne ovat hyvä tarjottava yllätysvieraille. Tänään kuitenkin söimme ihan keskenämme jälkiruoaksi kermavaahdon ja pakastemansikoiden kanssa. Ohje on suoraan laitteen kirjasesta. En tiedä, onko oikeaoppinen tai alkuperäinen, mutta joka tapauksessa näistä tulee vohveleita, joiden maku ja koostumus ovat hyvin lähellä Belgiassa kioskeista ostamiamme.

 

3 munaa

120 g sokeria

150 g voita sulatettuna

2 dl maitoa

300 g vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

(pähkinärouhetta, vaniljasokeria, kanelia, sitruunankuorta tai muita mausteita haluttaessa)

 

Vaahdota munat ja sokeri (2-3 min.). Lisää maito ja voisula ja sekoita. Lisää kuivat aineet ja vatkaa voimakkaasti tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Paista vohveliraudassa ohjeen mukaan tai paistin/ohukais/blinipannussa molemmin puolin kauniin ruskeaksi. Sirottele kuumille vohveleille tomusokeria ja tarjoa.

Runebergin torttu on hieno sesonkileivonnainen, mutta kaupan tortut ovat yleensä liian makeita ja tiiliskivimäisiä koostumukseltaan meidän makuumme. Muutaman tällaisen tänäkin sesonkina syötyäni päätin kokeilla, saanko itse leipomalla aikaiseksi kevyemmän (ei kaloreiden suhteen!) lopputuloksen. Päädyin yksinkertaiseen ohjeeseen, jonka löysin Helsingin sanomien sivuilta (kirjoittaja Pekka Haraste). Koska valmiita korppujauhoja ei sattunut olemaan kaapissa, jauhoin Kantolan kanelikorppuja jauhoksi. Niistä tuli herkullinen kanelin vivahde ja varmaan muutenkin enemmän makua kuin valmiista korppujauhoista. Taikina on niin herkulklista, että sitä voisi syödä lusikalla. Jos sitä jää vielä paistettavaksi, saat ihanan koostumukseltaan murenevan leivonnaisen, joka ei kaipaa kostutusta. Sitten vain kahvi kiehumaan ja naapurit torttukahville! 

 

200 g voita tai margariinia

2 dl fariinisokeria

2 munaa

pari tippaa karvasmanteliöljyä

2 dl vehnäjauhoja

2 dl jauhettuja kanelikorppuja (tai kaupan korppujauhetta)

1 dl mantelijauhetta

1 tl leivinjauhetta

 

Kuorrutus:

2 dl tomusokeria

sitruunamehua (tai maitoa)

vadelmahilloa

 

1. Vatkaa pehmeä voi ja fariinisisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa kuohkeaksi (n. 2min.). Lisää karvasmanteliöljy.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan.

3. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun n. 20x20 cm:n kokoiseen metallivuokaan. Paista 180/200 asteessa 20 minuuttia. Anna jäähtyä pari minuuttia, kumoa tarjoilulautaselle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 

4. Levitä n. 1 dl vadelmahilloa tortun pinnalle.

5. Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta tai maidosta pursotettavaksi sopiva sokerikuorrute. Pursota koristeellinen kuvio tortun päälle juuri ennen tarjoilua. Jos haluat päästä helpolla, käytä valmista sokerikuorrutetta muovituubista.

Sämpylöitä leivotaan meillä ani harvoin; en oikein tiedä miksi. Tämä ohje on peräisin soppa365.fi-sivustolta ja se tuli meidän tietoomme tuttavan Facebook-päivityksen kautta. Näistä tuli heti ensimmäisellä kerralla täysin sellaisia kuin luvattiin: rapeakuorisia, kuohkean kuplaisia ja ihanan sitkeitä. Koostumus muistuttaa Stockmannin hyvää oliivileipää. Taikinasta voisikin kokeilla leipoa myös kaksi pitkulaista oliivileipää.

 

 

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25 g tuorehiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12,5 dl vehnäjauhoja
 
Mittaa vesi, maito, hunaja ja suola kulhoon. Murenna hiiva joukkoon jos käytät tuoretta. Sekoita hyvin. Lisää jauhot ja vaivaa pari minuuttia löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jonkin verran irtoaa kulhon reunoista muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna taikinan nousta lämpimässä paikassa 1-1,5 tuntia. Kuumenna uuni 240 asteeseen. Ripottele n. 1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Älä vaivaa lainkaan ja siirtele taikinaa varovasti, jotta ilmakuplat jäävät taikinaan. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle. Leikkaa taikina metallilastalla (tai veitsellä) n. 18 ruuduksi tai kolmioksi. Nosta sämpylät pellille. Taikina on löysää ja tarttuvaa, mutta harjoitus tekee mestarin. Paista pelti kerrallaan 17-20 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuori säilyy rapeana.

Uusimmat kommentit

26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...
25.06 | 13:43

Hei Päivi, Valitettavasti emme ole mukana tänä vuonna, koska olemme matkoilla. Sopimuksen mukaan voi tulla käymään muulloin. Meilaa jpkrvi(at)yahoo.co.uk

...
25.06 | 13:01

Upeita kuvia ja ihastuttavia runoja! Runo kuolemasta sykähdytti ja määritelmä puutarhasta "as an autobiography " liikutti. Kiitos.

...
25.06 | 12:26

Hei, onko puutarhanne mukana avoimet puutarhat-tapahtumassa tänä vuonna?

...