Keittiö

Tämä on mielenkiintoinen resepti, joka tuottaa herkullisen, muhevankostean omenakakun. Herkullisen maun lisäksi tämä on varsinainen terveyskakku: öljypohjainen, kolmasosa jauhoista grahamjauhoa, paljon terveellistä omenaa ja auringonkukansiemeniä. Alkuperäisessä reseptissä (Appel, Torrey: The Magnolia Bakery Cookbook, 1999) on itse asiassa saksanpähkinöitä, mutta koska paahdetut auringonkukansiemenet ovat yhtä hyviä ja paljon halvempia, käytän aina niitä. Voit toki käyttää haluamiasi pähkinöitä. Amerikkalaiseen tapaan kakku kehotetaan paistamaan kahdessa vuoassa ja täyttämään ja kuorruttamaan. Helpompaa on paistaa isossa (annos on iso) suorakaiteen muotoisessa (20x30cm) vuoassa ja levittää kuorrutus vain päälle. Öljypohjaisena tämä kakku on muuten hyvää myös jääkaappikylmänä. 

 
5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl grahamjauhoja
1 tl soodaa
3/4 tl suolaa
1 tl kanelia
5 dl sokeria
3,75 dl ruokaöljyä
3 munaa
8 dl hapahkoja omenakuutioita
2,5 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
3 rkl konjakkia (tai omenamehua)
 
Kuori ja kuutioi omenat. Levitä auringonkukansiemenet pellille leivinpaperille ja paahda uunissa (160/180 astetta) kunnes ne ovat vaaleanruskeita, n. 5 min. Nosta jäähtymään. Sekoita öljy ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten kunnes seos on vaaleaa. Lisää jauhot kahdessa erässä. Taikinasta tulee erittäin paksua ja tahmeaa. Lisää omenakuutiot, auringonkukansiemenet ja konjakki. Kääntele lastalla tai kauhalla huolellisesti sekaisin. (Taikina on niin hyvää, että sitä voisi syödä lusikalla. Maista!) Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja paista 160/180 asteessa 50-55 minuuttia. Anna jäähtyä täysin kylmäksi (jos maltat) ja kuorruta halutessasi tuorejuustokuorrutuksella. Vaniljanmakuinen tuorejuusto käy sellaisenaan kuorrutteeksi. Ripottele pinnalle koristeeksi paahdettuja auringonkukansiemeniä, jos haluat.

 

Tämä erittäin yksinkertainen mutta tuhti ja herkullinen risotto syntyy italialaisesta kurpitsakeittokirjasta löytyneellä reseptillä. Kirjassa on monia erilaisia kurpitsarisottoja, mutta kun tämä on osoittautunut aivan herkulliseksi, en ole koskaan edes kokeillut muita. En pidä erityisen paljon valkoviinipohjaisten risottojen hapahkosta makuvivahteesta, mutta tässä ei ole sitä ongelmaa. Jos sinulla on oikein voimakkaan oranssia talvikurpitsalajiketta, saat kauniinvärisen risoton. Jos se jää haaleaksi, voit värjätä hiukan kurkumalla. Nauti hyvän, ehkäpä rapeaksi paahdetun leivän kanssa. Suomalainen ruisleipäkin käy mainiosti. Kirjan resepti kuudelle hengelle on valtavan suuri. Tässä oleva puolikas annos riittää hyvin neljälle.
 
300g risottoriisiä
200g talvikurpitsaa
6dl liha- tai kasvislientä
50g voita
50g raastettua parmesaania
 
Kypsennä kurpitsalohkot pehmeäksi vesitilkassa, kaada vesi pois ja survo kurpitsa soseeksi. Pane riisi, kurpitsa ja liemi kattilaan, keitä 15 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää. Lisää voi ja sekoita voimakkaasti. Lisää juustoraaste, sekoita hyvin ja tarjoa.

Meillä kasvaa lämmittämättömässä kasvihuoneessa latvialaisen Maira-persikan siemenestä itse kasvattamani persikkapuu. Leudon viime talven asiosta puu talvehti hyvin, kukki runsaasti ja tuotti suuren sadon, kymmenkunta litraa. Kesä oli viileähkö ja kasvukausi myöhässä, joten hedelmät kypsyivät vasta syyskuun lopulla. Tällaiset pohjoiset persikat ovat valkolihaisia ja hiukan happamia, eivät toki syöntihedelminä eteläeurooppalaisten tuontihedelmien veroisia. Mutta ne ovat kuitenkin persikoita ja niissä on aito persikan aromi. Tein hedelmistä piirakkaa ja kahta erilaista hilloa. Kokeilin myös kuivaamista puolikkaina, onnistui hyvin. Olemme käyttäneet niitä myös smoothiessa. Nämä persikat oli helppo kuoria hilloa varten ilman kalttaamistakin.

 

2 kg valkolihaisia persikoita kuorittuina ja pilkottuina

1 dl appelsiinimehua (tuoretta tai purkista)

1 kg hillosokeria tai 1 kg sokeria + 4 tl punaista Melatinia

 

Keitä hillo hillosokerin tai Melatin-pussin ohjeen mukaan. Kypsät persikat ovat hyvin mehukkaita ja niissä on vain vähän omaa pektiiniä, joten hillosta voi tulla hiukan löysää hillosokerin reseptillä. Jos (kuten minä) pidät sakeasta hillosta, käytä Melatinia ja maksimimäärä. Purkita uunissa (120C) steriloituihin lasipurkkeihin (steriloi kannet keittämällä).

 

Kirjoitin tuon nimen ilman väliviivaa korostaakseni sitä, että tämä pyrkii olemaan ei toffee JA omena- vaan toffeeomenatahna. Ulkomailla esimerkiksi joulumarkkinoilla näkee myytävän toffeekuorrutettuja kokonaisia omenoita puutikuissa. En itse asiassa ole koskaan edes ostanut ja maistanut sellaista, mutta tiedän, että ne tuoksuvat ihanalta. Olen joskus nähnyt tämäntyyppisen reseptin jossain, mutta tämä versio on itse keksimäni. Ostimme marketista kotimaisia Särsö-omenoita, koska en ollut koskaan maistanut sitä lajiketta. Se ei ollut oikein minun makuuni syöntiomenana, joten käytin hedelmät tähän säilykkeeseen. Särsötä ei ollut ihan tarpeeksi, joten lisäsin kaksi Granny Smithiä, joita sattui olemaan käsillä. Tahna tuoksuu ja maistuu ihanalta ja todella tuo mieleen joulumarkkinat!

 
800g hapahkoa omenaa kuorittuna ja pilkottuna
1 purkki (n. 400g) karamellisoitua maitotiivistettä
150g muscovadosokeria (tai fariinisokeria)
1/2 tl suolaa
3 tl vaniljasokeria
säilöntäainetta (esim. Atamon-liuos)
 
Keitä omenat tilkassa vettä täysin soseeksi hiljaisella lämmöllä (noin 10 minuuttia). Lisää karamellisoitu maitotiiviste, sokeri ja suola, sekoita ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella. Kiehauta huolellisesti sekoittaen, ettei pala pohjaan. Nosta liedeltä, lisää vaniljasokeri ja säilöntäaine ohjeen mukaan. (Jos et halua käyttää säilöntäainetta, säilytä pakastettuna.) Purkita uunissa steriloituihin lasipurkkeihin.

Ehkä siementensä vuoksi pakastetut tyrninmarjat ovat meillä kuluneet aika huonosti. Tyrnikiisseli on kauniin värinen ja juhlavakin jälkiruoka, joka kannattaa muistaa, jos miettii käyttöä marjoille. Mausteinen muscovado sopii hyvin yhteen kirpeän tyrnin kanssa. Myös värit sointuvat kauniisti yhteen.

 
1 l vettä
2-3 dl tyrninmarjoja
2 dl sokeria
4-5 rkl perunajauhoja
1 dl vettä
 
2,5 dl Flora vispiä tai muuta vaahtoutuvaa kermaa
2 tl vaniljasokeria
3 rkl muscovado-sokeria
 
Keitä marjoja vesilitrassa noin 10 minuuttia. Puserra seos siivilän läpi toiseen astiaan. (Keittokauha on hyvä apuväline pusertamiseen.) Lisää sokeri ja kuumenna mehu kiehuvaksi. Sekoita perunajauhot desiin kylmää vettä. Suurusta mehu koko ajan sekoittaen, kiehauta. Nosta jäähtymään aivan kylmäksi kattilassa tai tarjoiluastiassa. Vaahdota kerma ja lisää sokerit vaahdotuksen loppuvaiheessa. Ei haittaa, jos muscovado-sokeri jää hiukan kokkareiseksi. Tarjoile tyrnikiisseli ja kermavaahto erikseen tai tee tarjouluastioihin tai pieniin laseihin valmiit annokset. Ripottele pinnalle hiukan lisää sokeria.

Uusimmat kommentit

26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...
25.06 | 13:43

Hei Päivi, Valitettavasti emme ole mukana tänä vuonna, koska olemme matkoilla. Sopimuksen mukaan voi tulla käymään muulloin. Meilaa jpkrvi(at)yahoo.co.uk

...
25.06 | 13:01

Upeita kuvia ja ihastuttavia runoja! Runo kuolemasta sykähdytti ja määritelmä puutarhasta "as an autobiography " liikutti. Kiitos.

...
25.06 | 12:26

Hei, onko puutarhanne mukana avoimet puutarhat-tapahtumassa tänä vuonna?

...