 |
 |
|
 |
 |
Olen leiponut alle kouluikäisestä asti, mutta ruoanlaittoon innostuin vasta yli kolmekymppisenä. Toki pidin koulussa kotitaloustunneista ja kävin kokkikerhossakin yläasteikäisenä.
Lukioaikana asuin toisella paikkakunnalla tätini hoteissa ja sain siellä täyden ylöspidon, joten varhaisesta maailmallelähdöstä huolimatta ei tuolloin ollut vielä varsinaista tarvetta opetella laittamaan itselleen lämmintä
ruokaa. Yliopisto-opintojen alkuvaiheessa ryhdyin kasvissyöjäksi ja otin tavaksi syödä aina kunnon lounaan yliopiston ruokalassa. Silloin en syönyt, kuten emme edelleenkään yleensä syö, lämmintä ruokaa
iltaisin. Opiskeluaikoina aamupala ja iltaruoka olivat pääasiassa leipää, mysliä ja jugurttia. Yksi harvoista lämpimistä ruoista, joita minulla oli tapana toisinaan laittaa, on yksinkertainen juureskeitto. Tähän
keittoon minulla on edelleen erityinen lämmin suhde. Puolisoni karsastaa kaikenlaisten pakasteiden käyttöä, enkä yleensä saa lupaa laittaa tätä keittoa yhteiseksi ruoaksi. Tänään kuitenkin tein juureskeittoani
pakastejuureksista omin luvin sillä välin kun hän oli lenkillä. Lenkiltä palattuaan hän toki söi sitä hyvällä ruokahalulla. :) Juureskeitosta ja muista yksinkertaisista
keitoista puheenollen ihmettelen kovasti, miksi hyviä sellaisia saa niin harvoin lounasravintoloista. Oman työpaikkani isossa lounasravintolassa on toisinaan juureskeittoa, mutta koskaan se ei ole ollut yhtä hyvää kuin tämä.
Pinaattikeitto, linssikeitto ja kesäkeitto ovat muita yksinkertaisia ja herkullisia keittoja, jotka kovin usein tuottavat pettymyksen lounasravintolassa. Usein niistä on tehty outoja muunnelmia. Esimerkiksi kesäkeitolle on yksi ainoa oikea resepti
(voin kertoa sen joskus). Piste. No, kirjoitan nyt tämän herkullisen ja halvan juureskeittoni ohjeen tähän juuri kuten valmistin sen opiskeluaikoina ja valmistan aina. Voit toki käyttää tuoreita juureksia ja yrttejä,
mutta sitten se onkin eri keitto... 1/2 l vettä 1 kasvisliemikuutio 1 pussi (200 g)
keittojuureksia 1-4 perunaa koosta riippuen nokare voita mustapippuria yrttimausteseosta (timjami,
oregano, rosmariini jne.) Kiehauta vesi ja liemikuutio. Lisää keittojuurekset ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Lisää kuoritut, pilkotut perunat. Keitä
kunnes perunat ovat kypsiä (10-15 min, kokeile haarukalla). Nosta liedeltä ja lisää nokare voita, mustapippuria ja yrttimausteseosta. Anna vetäytyä kannen alla pari minuuttia. Nauti hyvän ruisleivän tai näkkileivän
kanssa (iloisia opiskeluaikoja muistellen).
Olen suuri riisipuuron ystävä niin jouluna kuin muulloinkin. Rakastan myös sekahedelmä- ja luumukeittoja, joita yleensä tarjotaan riisipuuron kanssa jouluisin. Pärjäisin vaikka koko
jouluviikon riisipuurolla ja sekahedelmäkeitolla. Puolisoni ei välitä noista keitoista kovin paljon, joten tänä jouluna päätimme tehdä kirsikkakeittoa. Kuivattuja kirsikoita näkee hyvin harvoin myynnissä, joten
tein keiton saksalaisista säilötyistä kirsikoista (kuvassa), joita on myynnissä ainakin City Marketeissa. Jouluista makua keittoon saa, kun käyttää liemenä glögiä. Jos et pidä glögimausteista, voit
tehdä liemen rypäle- tai karpalomehusta. tölkki säilykekirsikoita (n. 700 g) 8 dl hyvää, tummaa
alkoholitonta glögiä 1,5 dl sokeria (tai maun mukaan) 3-4 rkl perunajauhoja Kaada
kirsikkatölkin sisältö liemineen, 6 dl glögiä sekä sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku, kun sokeri on liuennut. Lisää tarvittaessa sokeria. Suurusta loppuun glögiin sekoitetuilla perunajauhoilla.
Kaada tarjoilumaljaan ja jäähdytä kelmulla peitettynä. Tarjoa lämpimän riisupuuron kera.
Puolisoni siskon perhe vietti meillä tämän joulun. Siskon mies söi näitä joulukeksejä, joita ehdin leipoa vasta tapaninpäiväksi, ja kommentoi, että näin hyviä
ei saa edes kaupasta. No ei tietenkään saa! Cookie-tyyppiset pikkuleivät ovat helppoja leipoa, joten noutamalla oikeanlaista reseptiä kuka tahansa voi toki saada aikaiseksi yhtä herkullisia. Tämä resepti on muunnos aika tyypillisestä
suklaakeksireseptistä, alunperin Magnolia Bakery Cookbookista. Mietin miten saisin samaan keksiin jos ei nyt ihan kaikkia niin ainakin monia hyviä joulun makuja ja tuoksuja, kenties värejäkin. Näistä löytyy suklaata, kirsikkaa,
hasselpähkinää, rommia, ripaus kanelia ja vaniljaa. Onko yhdistelmä sinun makuusi, se sinun täytyy selvittää leipomalla ja maistamalla. 3,75
dl vehnäjauhoja 4 rkl tummaa kaakaojauhetta 1,5 tl soodaa 0,25 tl suolaa 0,25 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria 160 g voita 1,8 dl sokeria 0,6 dl tummaa siirappia 1
muna 100 g valkoista suklaata karkeaksi rouhittuna 100 g maraschino- tai muita säilykekirsikoita puolitettuina 1 dl hasselpähkinöitä
puolikkaina 1 tl tummaa rommia tai pari tippaa rommiaromia Siivilöi ja sekoita kuivat aineet. Vaahdota pehmeää voita,
sokeria ja siirappia pari minuuttia. Lisää muna (jonka olet rikkonut ensin pienessä astiassa ja vispannut rakenteen rikki), vaahdota vielä noin minuutti. Lisää jauhoseos ja sekoita nopeasti tasaiseksi sähkövatkaimella.
Lisää suklaa, kirsikat, pähkinät ja rommi(aromi). Kääntele huolellisesti sekaisin lastalla. Nosta kahdella lusikalla leivinpaperille nokareita ja litistä niitä hieman keskeltä. Taikinasta tulee kolme pellillistä
eli 18-27 keksiä koosta riippuen. Paista 11-12 minuuttia (käytä ajastinta) 180/160 asteessa uunin keskitasolla. Anna keksien jäähtyä ainakin 10 minuuttia ennen kuin siirrät niitä. Jos annat keksejä lahjaksi, kääri
sopiva pino sellofaaniin ja sido kauniilla joulunauhalla.
En seuraa säännöllisesti muuta kuin ystäväni Sauvajyvänen-ruokablogia, mutta Bloglovin-palvelussa satuin huomaamaan tämän
reseptin newyorkilaisen Deb Perelmanin SmittenKitchen-blogissa. Perelmanin blogi kuuluu olevan huippusuosittu, ja hän on julkaissut keittokirjankin, josta tuli bestseller. Tässä linkki hauskaan kirjoitukseen ja haastatteluun vuodelta 2012. No, tämä rugelach on vanha juutalaisten leivonnainen Keski-Euroopasta. Nimi kuulostaa
niin erikoiselta (se on jiddishiä), että jo se kiinnitti huomioni. Wikipedian mukaan näitä on leivottu juutalaisissa kodeissa ympäri vuoden, mutta erityisesti Hanukka-juhlaan. Alunperin taikinaan on kaiketi käytetty hapankermaa;
tässä käytetty vähän vähemmän rasvainen tuorejuusto on Yhdysvalloissa keksitty muunnelma. Taikina on silti erittäin rasvaista - ja erittäin hyvää! Leivonnaisen juttu on hiukan suolaisen taikinan ja makean
täytteen yhdistelmä. Käytin täytteeseen sukaattia ja se toimi hyvin. Rusinoiden käyttämisestä kommentoitiin SmittenKitchen-blogissa, että ne palavat helposti uunissa. Leivonnaisista voi tehdä monen muotoisia. Mä
tein kuvan mukaisia kiekkoja, joiden leikkaaminen taikinarullasta vaati hiukan taiteilua ja terävää veistä täytteessä olevien kovien suklaa- ja pähkinäpalojen vuoksi. Epämuotoisistakin kiekoista tuli kuitenkin ihan
kauniita uunissa. Taikina: 200 g voita 200 g tuorejuustoa (täysrasvaista) 4,5 dl (235 g) vehnäjauhoja (0,5 tl suolaa) Täyte: 0,8 dl rusinoita, sukaattia, kuivattuja karpaloita tai muita kuivattuja hedelmiä pieninä
paloina 0,8 dl (saksan)pähkinöitä paahdettuna ja rouhittuna 0,8 dl (100 g) tummaa suklaarouhetta 160 g aprikoosihilloa (tai
muuta vaaleaa, tasaista hilloa) Kanelisokeri: 1,6 dl sokeria 2 tl kanelia Voiteluun: 1 muna 1 rkl maitoa Taikinaa
varten vatkaa sekaisin hiukan pehmeä voi ja tuorejuusto. Lisää jauhot (ja suola, jos käytit suolatonta voita) ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella tai yleiskoneessa. Pane taikinapallo muovikelmun väliin ja taputtele litteämmäksi
levyksi. Nosta viilentymään jääkaappiin kahdeksi tunniksi tai pakastimeen puoleksi tunniksi. Täytettä varten paahda pähkinöitä 160/180-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia, tai kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä.
Anna pähkinöiden jäähtyä ja rouhi sitten. Rouhi suklaa ja paloittele kuivatut hedelmät pieniksi kuutioiksi, jos tarpeen. Sekoita pähkinät, suklaarouhe ja hedelmät. Kauli taikina noin 50x70 cm:n kokoiseksi levyksi,
tai vielä isommaksi jos leivinalusta ja taito riittää. Sivele hillo taikinalevylle, jätä toiselle pitkälle reunalle pari senttiä ilman täytettä. Ripottele päälle täyte ja 1 dl kanelisokerista. Kääri
mahdollisimman tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla noin sentin paksuisiksi kiekoiksi terävällä sahateräisellä veitsellä. (Jos leikkaaminen on hankalaa, nosta koko rulla kylmään jähmettymään tunniksi.) Nosta
kiekot pelleille leivinpaperille. Voitele ne muna-maitoseoksella ja ripottele päälle kanelisokeria. Paista 160/180 asteessa 20-25 minuuttia. Nämä leivonnaiset ovat parhaita täysin jäähtyneinä, joten malta odottaa.
Nämä ihanan tahmeat, makeat pullat ovat mielestäni yksi kaikkein herkullisimpia makeita leivonnaisia. Leivon näitä pari kertaa vuodessa. Kannattaa kokeilla, tulet ällistymään! Resepti
on peräisin viehättävästä amerikkalaisesta leivontakirjasta Jim Fobel's Old-Fashioned Baking Book - Recipes from an American Childhood. Tässä reseptissä ei kannata korvata pekaanipähkinöitä muilla, koska
juuri niiden maku on olennainen asia. Mutta koska pekaanipähkinät ovat Suomessa kalliita, vähensin tässä niiden määrää alkuperäisestä reseptistä jonkin verran.
Taikina: 2,5 desilitran tavallinen pullataikina, mielellään ilman kardemummaa. Teen taikinan aina leipäkoneella, jossa se alustuu hyvin ilman että tarvitsee sotkea
käsiä. Päällys: 120 g voita 1,75 dl sokeria 1,25 dl tummaa siirappia 1,25 dl (60 g) rouhittuja pekaanipähkinöitä Täyte: 1,25 dl (60 g) rouhittuja pekaanipähkinöitä 1,25 dl fariinisokeria 1 rkl kanelia Kiehauta päällyksen ainekset, keitä hetki hyvin sekoittaen. Lisää pähkinärouhe. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun 20x30 cm metallivuokaan ja levitä tasaisesti pohjalle. Sekoita
täytteen ainekset. Kauli taikina noin 30x50 cm:n kokoiseksi suorakaiteeksi. Ripottele täyte päälle. Kääri levy tiukaksi rullaksi kuten tehdessäsi korvapuusteja. Leikkaa rulla 16 palaseksi (tarvitset 15, yhden voit syödä!)
ja nosta palaset vuokaan toffeekuorrutuksen päälle. Anna kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Paista 170/190 asteessa 25-30 minuuttia. Anna pullan jäähtyä viitisen minuuttia vuoassa ja kumoa sitten ylösalaisin
sopivalle alustalle. Kuori leivinpaperi varovasti pois. Anna jäähtyä vartti, jona aikana kinuski valuu pullakierteiden väliin ja jähmettyy hiukan. Irrota käsin tahmeita palasia ja nauti!
Tykkäät tästä sivusta
|
|
 |
|
|
|