Keittiö

Jalokivihillo

Talvi on hyvää hillonkeittoaikaa, vaikka oman puutarhan satokausi on tietenkin ohi. Ruokakaupoissa kannattaa seurata hedelmätarjouksia ja ostaa enemmän, kun tulee jokin hyvä ja halpa erä tarjolle. Esimerkiksi smoothieta varten voi pakastaa mitä tahansa hedelmiä mihin tahansa vuodenaikaan. Sain ajatuksen tähän hilloon, kun muistelin maisteriksi valmistujaisiani vuonna 1999. Järjestin juhlat pienelle joukolle ystäviä ja opiskelutovereita Vallilassa, Ensikodintiellä, jossa asuin pienessä kaksiossa ystäväni kanssa. Juhlissa oli tarjolla pirtuboolia, joka sai menon yltymään sangen hilpeäksi illan mittaan, mutta ei siitä sen enempää. Ruokana oli kahta salaattia: villiriisi-aprikoosi-pekaanipähkinä- (resepti kirjasta Nuts - A Cookbook, joka on tuolla hyllyssä edelleen) sekä kuskussalaattia, jonka resepti oli Good Food -lehdessä nimellä jewelled couscous, "jalokivikuskus". Jalokivikuskusissa oli mm. rusinoita, aprikoosinpalasia ja muistaakseni punaista paprikaa. Joka tapauksessa värikkäitä aineksia ja yrttejä pieniksi pilkottuina, kuin jalokiviä. Perinteinen joulun hedelmäkakku on myös tällainen "jalokiviruoka" kuivattuine hedelmineen, ja siitä konsepti onkin helppo siirtää hilloon. Ajatuksena on yksikertaisesti erivärisillä kauniilla hedelmäpaloilla "koristeltu" hillo. Tässä käytin pohjana persimonia mutta jokin muu kauniin "kultainen" hedelmä, esim. persikka tai mango, joissa on hiukan enemmän happamuutta, kävisi ehkä paremmin. Kuivattuina hedelminä minulla oli nyt jouluisia hedelmäkakkuaineksia eli 100g appelsiininkuorta, 100g moniväristä hedelmäkuoriseikoitusta sekä pieni purkillinen cocktailkirsikoita. Appelsiininkuoren asemesta kävisi esimerkiksi pieneksi paloiteltu kuivattu aprikoosi, ja esanssiset cocktailkirsikat kannattaa korvata kuivatuilla karpaloilla. Rusinat, kuorettomat hasselpähkinät ja kuivatut kookoskuutiot kävisivät myös "jalokiviksi". Kuivattuja hedelmiä ei kannata keittää kauan, jotta ne säilyvät napakoina ja kirkkaanvärisinä hillossa. Sinisiä "safiireita" en kyllä keksinyt, ainakaan sellaisia, jotka eivät värjäisi hilloa rumaksi. :)

 

700g persimonia kuorittuna ja pilkottuna

yhden sitruunan kuori ja mehu

500g hillosokeria (tai tavallista + hilloamisainetta ohjeen mukaan)

1/4 tl suolaa

300g värikkäitä kuivattuja hedelmiä pieninä paloina

 

Pane aineet kuivattuja hedelmiä lukuunottamatta kattilaan ja keitä 5-10 min. Tarvittaessa soseuta persimonia survimella tai nopeasti sauvasekoittimella. Lisää kuivatut hedelmät ja keitä vielä pari minuuttia. Anna jäähtyä hellalla 10-15 minuuttia kannen anna ja purkita sitten uunissa steriloituihin lasitölkkeihin. 

Makeita hilloja ei kannata tehdä suuriä määriä kerrallaan. Yksi kilo hedelmää ja puoli kiloa hillosokeria on hyvä annos. Kannattaa hamstrata erityisesti pieniä hillopurkkeja säilöntää varten ja purkittaa niihin. Pieni purkillinen omatekoista hilloa on kiva lahja tai tuliainen ja useimmille mieluinen.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

09.05 | 19:47

Kerropa vielä, joitko teetä useammin ja oliko sillä mitään vaikutusta. Senhän pitäisi lisätä energisyyttä ja jaksamista ja parantaa hapenottokykyä.

...
23.05 | 20:41

Onko Sinulla vielä Maijaa? 😋Terkuin Pia

...
14.04 | 19:29

Mitä ambrosialle kuuluu nyt, seitsemän vuotta myöhemmin? :)

...
26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...
Tykkäät tästä sivusta