Olen leiponut alle kouluikäisestä asti, mutta ruoanlaittoon innostuin vasta yli kolmekymppisenä. Toki pidin koulussa kotitaloustunneista ja kävin kokkikerhossakin yläasteikäisenä.
Lukioaikana asuin toisella paikkakunnalla tätini hoteissa ja sain siellä täyden ylöspidon, joten varhaisesta maailmallelähdöstä huolimatta ei tuolloin ollut vielä varsinaista tarvetta opetella laittamaan itselleen lämmintä
ruokaa. Yliopisto-opintojen alkuvaiheessa ryhdyin kasvissyöjäksi ja otin tavaksi syödä aina kunnon lounaan yliopiston ruokalassa. Silloin en syönyt, kuten emme edelleenkään yleensä syö, lämmintä ruokaa
iltaisin. Opiskeluaikoina aamupala ja iltaruoka olivat pääasiassa leipää, mysliä ja jugurttia. Yksi harvoista lämpimistä ruoista, joita minulla oli tapana toisinaan laittaa, on yksinkertainen juureskeitto. Tähän
keittoon minulla on edelleen erityinen lämmin suhde. Puolisoni karsastaa kaikenlaisten pakasteiden käyttöä, enkä yleensä saa lupaa laittaa tätä keittoa yhteiseksi ruoaksi. Tänään kuitenkin tein juureskeittoani
pakastejuureksista omin luvin sillä välin kun hän oli lenkillä. Lenkiltä palattuaan hän toki söi sitä hyvällä ruokahalulla. :)
Juureskeitosta ja muista yksinkertaisista
keitoista puheenollen ihmettelen kovasti, miksi hyviä sellaisia saa niin harvoin lounasravintoloista. Oman työpaikkani isossa lounasravintolassa on toisinaan juureskeittoa, mutta koskaan se ei ole ollut yhtä hyvää kuin tämä.
Pinaattikeitto, linssikeitto ja kesäkeitto ovat muita yksinkertaisia ja herkullisia keittoja, jotka kovin usein tuottavat pettymyksen lounasravintolassa. Usein niistä on tehty outoja muunnelmia. Esimerkiksi kesäkeitolle on yksi ainoa oikea resepti
(voin kertoa sen joskus). Piste. No, kirjoitan nyt tämän herkullisen ja halvan juureskeittoni ohjeen tähän juuri kuten valmistin sen opiskeluaikoina ja valmistan aina. Voit toki käyttää tuoreita juureksia ja yrttejä,
mutta sitten se onkin eri keitto...
1/2 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 pussi (200 g)
keittojuureksia
1-4 perunaa koosta riippuen
nokare voita
mustapippuria
yrttimausteseosta (timjami,
oregano, rosmariini jne.)
Kiehauta vesi ja liemikuutio. Lisää keittojuurekset ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Lisää kuoritut, pilkotut perunat. Keitä
kunnes perunat ovat kypsiä (10-15 min, kokeile haarukalla). Nosta liedeltä ja lisää nokare voita, mustapippuria ja yrttimausteseosta. Anna vetäytyä kannen alla pari minuuttia. Nauti hyvän ruisleivän tai näkkileivän
kanssa (iloisia opiskeluaikoja muistellen).