En seuraa säännöllisesti muuta kuin ystäväni
Sauvajyvänen-ruokablogia, mutta Bloglovin-palvelussa satuin huomaamaan tämän
reseptin newyorkilaisen Deb Perelmanin
SmittenKitchen-blogissa. Perelmanin blogi kuuluu olevan huippusuosittu, ja hän on julkaissut keittokirjankin, josta tuli bestseller. Tässä
linkki hauskaan kirjoitukseen ja haastatteluun vuodelta 2012. No, tämä
rugelach on vanha juutalaisten leivonnainen Keski-Euroopasta. Nimi kuulostaa
niin erikoiselta (se on jiddishiä), että jo se kiinnitti huomioni. Wikipedian mukaan näitä on leivottu juutalaisissa kodeissa ympäri vuoden, mutta erityisesti Hanukka-juhlaan. Alunperin taikinaan on kaiketi käytetty hapankermaa;
tässä käytetty vähän vähemmän rasvainen tuorejuusto on Yhdysvalloissa keksitty muunnelma. Taikina on silti erittäin rasvaista - ja erittäin hyvää! Leivonnaisen juttu on hiukan suolaisen taikinan ja makean
täytteen yhdistelmä. Käytin täytteeseen sukaattia ja se toimi hyvin. Rusinoiden käyttämisestä kommentoitiin SmittenKitchen-blogissa, että ne palavat helposti uunissa. Leivonnaisista voi tehdä monen muotoisia. Mä
tein kuvan mukaisia kiekkoja, joiden leikkaaminen taikinarullasta vaati hiukan taiteilua ja terävää veistä täytteessä olevien kovien suklaa- ja pähkinäpalojen vuoksi. Epämuotoisistakin kiekoista tuli kuitenkin ihan
kauniita uunissa.
Taikina:
200 g voita
200 g tuorejuustoa (täysrasvaista)
4,5 dl (235 g) vehnäjauhoja
(0,5 tl suolaa)
Täyte:
0,8 dl rusinoita, sukaattia, kuivattuja karpaloita tai muita kuivattuja hedelmiä pieninä
paloina
0,8 dl (saksan)pähkinöitä paahdettuna ja rouhittuna
0,8 dl (100 g) tummaa suklaarouhetta
160 g aprikoosihilloa (tai
muuta vaaleaa, tasaista hilloa)
Kanelisokeri:
1,6 dl sokeria
2 tl kanelia
Voiteluun:
1 muna
1 rkl maitoa
Taikinaa
varten vatkaa sekaisin hiukan pehmeä voi ja tuorejuusto. Lisää jauhot (ja suola, jos käytit suolatonta voita) ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella tai yleiskoneessa. Pane taikinapallo muovikelmun väliin ja taputtele litteämmäksi
levyksi. Nosta viilentymään jääkaappiin kahdeksi tunniksi tai pakastimeen puoleksi tunniksi. Täytettä varten paahda pähkinöitä 160/180-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia, tai kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä.
Anna pähkinöiden jäähtyä ja rouhi sitten. Rouhi suklaa ja paloittele kuivatut hedelmät pieniksi kuutioiksi, jos tarpeen. Sekoita pähkinät, suklaarouhe ja hedelmät. Kauli taikina noin 50x70 cm:n kokoiseksi levyksi,
tai vielä isommaksi jos leivinalusta ja taito riittää. Sivele hillo taikinalevylle, jätä toiselle pitkälle reunalle pari senttiä ilman täytettä. Ripottele päälle täyte ja 1 dl kanelisokerista. Kääri
mahdollisimman tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla noin sentin paksuisiksi kiekoiksi terävällä sahateräisellä veitsellä. (Jos leikkaaminen on hankalaa, nosta koko rulla kylmään jähmettymään tunniksi.) Nosta
kiekot pelleille leivinpaperille. Voitele ne muna-maitoseoksella ja ripottele päälle kanelisokeria. Paista 160/180 asteessa 20-25 minuuttia. Nämä leivonnaiset ovat parhaita täysin jäähtyneinä, joten malta odottaa.