Keittiö

Rugelach
En seuraa säännöllisesti muuta kuin ystäväni Sauvajyvänen-ruokablogia, mutta Bloglovin-palvelussa satuin huomaamaan tämän reseptin newyorkilaisen Deb Perelmanin SmittenKitchen-blogissa. Perelmanin blogi kuuluu olevan huippusuosittu, ja hän on julkaissut keittokirjankin, josta tuli bestseller. Tässä linkki hauskaan kirjoitukseen ja haastatteluun vuodelta 2012. No, tämä rugelach on vanha juutalaisten leivonnainen Keski-Euroopasta. Nimi kuulostaa niin erikoiselta (se on jiddishiä), että jo se kiinnitti huomioni. Wikipedian mukaan näitä on leivottu juutalaisissa kodeissa ympäri vuoden, mutta erityisesti Hanukka-juhlaan. Alunperin taikinaan on kaiketi käytetty hapankermaa; tässä käytetty vähän vähemmän rasvainen tuorejuusto on Yhdysvalloissa keksitty muunnelma. Taikina on silti erittäin rasvaista - ja erittäin hyvää! Leivonnaisen juttu on hiukan suolaisen taikinan ja makean täytteen yhdistelmä. Käytin täytteeseen sukaattia ja se toimi hyvin. Rusinoiden käyttämisestä kommentoitiin SmittenKitchen-blogissa, että ne palavat helposti uunissa. Leivonnaisista voi tehdä monen muotoisia. Mä tein kuvan mukaisia kiekkoja, joiden leikkaaminen taikinarullasta vaati hiukan taiteilua ja terävää veistä täytteessä olevien kovien suklaa- ja pähkinäpalojen vuoksi. Epämuotoisistakin kiekoista tuli kuitenkin ihan kauniita uunissa.
 
Taikina:

200 g voita

200 g tuorejuustoa (täysrasvaista)

4,5 dl (235 g) vehnäjauhoja
(0,5 tl suolaa)

 
Täyte:
0,8 dl rusinoita, sukaattia, kuivattuja karpaloita tai muita kuivattuja hedelmiä pieninä paloina
0,8 dl (saksan)pähkinöitä paahdettuna ja rouhittuna
0,8 dl (100 g) tummaa suklaarouhetta
160 g aprikoosihilloa (tai muuta vaaleaa, tasaista hilloa)
 
Kanelisokeri:
1,6 dl sokeria
2 tl kanelia
 
Voiteluun:
1 muna
1 rkl maitoa
 
Taikinaa varten vatkaa sekaisin hiukan pehmeä voi ja tuorejuusto. Lisää jauhot (ja suola, jos käytit suolatonta voita) ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella tai yleiskoneessa. Pane taikinapallo muovikelmun väliin ja taputtele litteämmäksi levyksi. Nosta viilentymään jääkaappiin kahdeksi tunniksi tai pakastimeen puoleksi tunniksi. Täytettä varten paahda pähkinöitä 160/180-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia, tai kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä. Anna pähkinöiden jäähtyä ja rouhi sitten. Rouhi suklaa ja paloittele kuivatut hedelmät pieniksi kuutioiksi, jos tarpeen. Sekoita pähkinät, suklaarouhe ja hedelmät. Kauli taikina noin 50x70 cm:n kokoiseksi levyksi, tai vielä isommaksi jos leivinalusta ja taito riittää. Sivele hillo taikinalevylle, jätä toiselle pitkälle reunalle pari senttiä ilman täytettä. Ripottele päälle täyte ja 1 dl kanelisokerista. Kääri mahdollisimman tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla noin sentin paksuisiksi kiekoiksi terävällä sahateräisellä veitsellä. (Jos leikkaaminen on hankalaa, nosta koko rulla kylmään jähmettymään tunniksi.) Nosta kiekot pelleille leivinpaperille. Voitele ne muna-maitoseoksella ja ripottele päälle kanelisokeria. Paista 160/180 asteessa 20-25 minuuttia. Nämä leivonnaiset ovat parhaita täysin jäähtyneinä, joten malta odottaa.
 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

22.08 | 19:53

Kiva lukea tarinan Tommy ruusun syntymästä . Ostin nyt tämän ruusun Oulun taimistolta ja toivottavasti se viihtyy täällä Pohjanmaallakin .

...
21.06 | 20:08

Hei Raija, laitatko s-postia niin katsotaan pistokkaiden lähettämistä.

...
21.06 | 20:07

Hei Hilkka, olen hukannut s-postisi. Laittaisitko viestiä jpkrvi(at)yahoo.co.uk.

...
27.04 | 08:12

Hei Raija, ota yhteyttä s-postilla (jpkrvi(at)yahoo.co.uk) niin katsotaan, miten ja milloin voin toimittaa pistokkaan. T. Jukka

...
Tykkäät tästä sivusta