Tämä on mielenkiintoinen resepti, joka tuottaa herkullisen, muhevankostean omenakakun. Herkullisen maun lisäksi tämä on varsinainen terveyskakku: öljypohjainen, kolmasosa jauhoista grahamjauhoa,
paljon terveellistä omenaa ja auringonkukansiemeniä. Alkuperäisessä reseptissä (Appel, Torrey: The Magnolia Bakery Cookbook, 1999) on itse asiassa saksanpähkinöitä, mutta koska paahdetut auringonkukansiemenet ovat yhtä
hyviä ja paljon halvempia, käytän aina niitä. Voit toki käyttää haluamiasi pähkinöitä. Amerikkalaiseen tapaan kakku kehotetaan paistamaan kahdessa vuoassa ja täyttämään ja kuorruttamaan.
Helpompaa on paistaa isossa (annos on iso) suorakaiteen muotoisessa (20x30cm) vuoassa ja levittää kuorrutus vain päälle. Öljypohjaisena tämä kakku on muuten hyvää myös jääkaappikylmänä.
5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl grahamjauhoja
1 tl soodaa
3/4
tl suolaa
1 tl kanelia
5 dl sokeria
3,75 dl ruokaöljyä
3 munaa
8 dl hapahkoja omenakuutioita
2,5 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
3 rkl konjakkia (tai omenamehua)
Kuori ja kuutioi omenat. Levitä auringonkukansiemenet pellille leivinpaperille ja paahda uunissa (160/180 astetta) kunnes ne ovat vaaleanruskeita, n. 5 min. Nosta jäähtymään. Sekoita öljy ja sokeri.
Lisää munat yksitellen vatkaten kunnes seos on vaaleaa. Lisää jauhot kahdessa erässä. Taikinasta tulee erittäin paksua ja tahmeaa. Lisää omenakuutiot, auringonkukansiemenet ja konjakki. Kääntele lastalla
tai kauhalla huolellisesti sekaisin. (Taikina on niin hyvää, että sitä voisi syödä lusikalla. Maista!) Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja paista 160/180 asteessa 50-55 minuuttia. Anna jäähtyä täysin
kylmäksi (jos maltat) ja kuorruta halutessasi tuorejuustokuorrutuksella. Vaniljanmakuinen tuorejuusto käy sellaisenaan kuorrutteeksi. Ripottele pinnalle koristeeksi paahdettuja auringonkukansiemeniä, jos haluat.