Meillä kasvaa lämmittämättömässä kasvihuoneessa latvialaisen Maira-persikan siemenestä itse kasvattamani persikkapuu. Leudon viime talven asiosta puu talvehti hyvin, kukki runsaasti
ja tuotti suuren sadon, kymmenkunta litraa. Kesä oli viileähkö ja kasvukausi myöhässä, joten hedelmät kypsyivät vasta syyskuun lopulla. Tällaiset pohjoiset persikat ovat valkolihaisia ja hiukan happamia, eivät
toki syöntihedelminä eteläeurooppalaisten tuontihedelmien veroisia. Mutta ne ovat kuitenkin persikoita ja niissä on aito persikan aromi. Tein hedelmistä piirakkaa ja kahta erilaista hilloa. Kokeilin myös kuivaamista puolikkaina,
onnistui hyvin. Olemme käyttäneet niitä myös smoothiessa. Nämä persikat oli helppo kuoria hilloa varten ilman kalttaamistakin.
2 kg valkolihaisia persikoita
kuorittuina ja pilkottuina
1 dl appelsiinimehua (tuoretta tai purkista)
1 kg hillosokeria tai 1 kg sokeria + 4 tl punaista Melatinia
Keitä hillo hillosokerin tai Melatin-pussin ohjeen mukaan. Kypsät persikat ovat hyvin mehukkaita ja niissä on vain vähän omaa pektiiniä, joten hillosta voi tulla hiukan löysää hillosokerin reseptillä.
Jos (kuten minä) pidät sakeasta hillosta, käytä Melatinia ja maksimimäärä. Purkita uunissa (120C) steriloituihin lasipurkkeihin (steriloi kannet keittämällä).