Keittiö

Runebergin torttu

Runebergin torttu on hieno sesonkileivonnainen, mutta kaupan tortut ovat yleensä liian makeita ja tiiliskivimäisiä koostumukseltaan meidän makuumme. Muutaman tällaisen tänäkin sesonkina syötyäni päätin kokeilla, saanko itse leipomalla aikaiseksi kevyemmän (ei kaloreiden suhteen!) lopputuloksen. Päädyin yksinkertaiseen ohjeeseen, jonka löysin Helsingin sanomien sivuilta (kirjoittaja Pekka Haraste). Koska valmiita korppujauhoja ei sattunut olemaan kaapissa, jauhoin Kantolan kanelikorppuja jauhoksi. Niistä tuli herkullinen kanelin vivahde ja varmaan muutenkin enemmän makua kuin valmiista korppujauhoista. Taikina on niin herkulklista, että sitä voisi syödä lusikalla. Jos sitä jää vielä paistettavaksi, saat ihanan koostumukseltaan murenevan leivonnaisen, joka ei kaipaa kostutusta. Sitten vain kahvi kiehumaan ja naapurit torttukahville! 

 

200 g voita tai margariinia

2 dl fariinisokeria

2 munaa

pari tippaa karvasmanteliöljyä

2 dl vehnäjauhoja

2 dl jauhettuja kanelikorppuja (tai kaupan korppujauhetta)

1 dl mantelijauhetta

1 tl leivinjauhetta

 

Kuorrutus:

2 dl tomusokeria

sitruunamehua (tai maitoa)

vadelmahilloa

 

1. Vatkaa pehmeä voi ja fariinisisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa kuohkeaksi (n. 2min.). Lisää karvasmanteliöljy.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan.

3. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun n. 20x20 cm:n kokoiseen metallivuokaan. Paista 180/200 asteessa 20 minuuttia. Anna jäähtyä pari minuuttia, kumoa tarjoilulautaselle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 

4. Levitä n. 1 dl vadelmahilloa tortun pinnalle.

5. Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta tai maidosta pursotettavaksi sopiva sokerikuorrute. Pursota koristeellinen kuvio tortun päälle juuri ennen tarjoilua. Jos haluat päästä helpolla, käytä valmista sokerikuorrutetta muovituubista.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

22.08 | 19:53

Kiva lukea tarinan Tommy ruusun syntymästä . Ostin nyt tämän ruusun Oulun taimistolta ja toivottavasti se viihtyy täällä Pohjanmaallakin .

...
21.06 | 20:08

Hei Raija, laitatko s-postia niin katsotaan pistokkaiden lähettämistä.

...
21.06 | 20:07

Hei Hilkka, olen hukannut s-postisi. Laittaisitko viestiä jpkrvi(at)yahoo.co.uk.

...
27.04 | 08:12

Hei Raija, ota yhteyttä s-postilla (jpkrvi(at)yahoo.co.uk) niin katsotaan, miten ja milloin voin toimittaa pistokkaan. T. Jukka

...
Tykkäät tästä sivusta