Runebergin torttu on hieno sesonkileivonnainen, mutta kaupan tortut ovat yleensä liian makeita ja tiiliskivimäisiä koostumukseltaan meidän makuumme. Muutaman tällaisen tänäkin sesonkina
syötyäni päätin kokeilla, saanko itse leipomalla aikaiseksi kevyemmän (ei kaloreiden suhteen!) lopputuloksen. Päädyin yksinkertaiseen ohjeeseen, jonka löysin Helsingin sanomien sivuilta (kirjoittaja Pekka Haraste). Koska
valmiita korppujauhoja ei sattunut olemaan kaapissa, jauhoin Kantolan kanelikorppuja jauhoksi. Niistä tuli herkullinen kanelin vivahde ja varmaan muutenkin enemmän makua kuin valmiista korppujauhoista. Taikina on niin herkulklista, että sitä
voisi syödä lusikalla. Jos sitä jää vielä paistettavaksi, saat ihanan koostumukseltaan murenevan leivonnaisen, joka ei kaipaa kostutusta. Sitten vain kahvi kiehumaan ja naapurit torttukahville!
200 g voita tai margariinia
2 dl fariinisokeria
2 munaa
pari tippaa karvasmanteliöljyä
2 dl vehnäjauhoja
2 dl jauhettuja kanelikorppuja (tai kaupan korppujauhetta)
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
sitruunamehua (tai maitoa)
vadelmahilloa
1. Vatkaa pehmeä voi ja fariinisisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa kuohkeaksi (n. 2min.). Lisää karvasmanteliöljy.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan.
3. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun n. 20x20 cm:n kokoiseen metallivuokaan. Paista 180/200 asteessa 20 minuuttia. Anna
jäähtyä pari minuuttia, kumoa tarjoilulautaselle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
4. Levitä n. 1 dl vadelmahilloa tortun pinnalle.
5.
Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta tai maidosta pursotettavaksi sopiva sokerikuorrute. Pursota koristeellinen kuvio tortun päälle juuri ennen tarjoilua. Jos haluat päästä helpolla, käytä valmista sokerikuorrutetta
muovituubista.