Sämpylöitä leivotaan meillä ani harvoin; en oikein tiedä miksi. Tämä ohje on peräisin soppa365.fi-sivustolta ja se tuli
meidän tietoomme tuttavan Facebook-päivityksen kautta. Näistä tuli heti ensimmäisellä kerralla täysin sellaisia kuin luvattiin: rapeakuorisia, kuohkean kuplaisia ja ihanan sitkeitä. Koostumus muistuttaa Stockmannin hyvää
oliivileipää. Taikinasta voisikin kokeilla leipoa myös kaksi pitkulaista oliivileipää.
5 dl kädenlämpöistä
vettä
1 dl maitoa
25 g tuorehiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12,5 dl vehnäjauhoja
Mittaa vesi, maito, hunaja ja suola kulhoon. Murenna hiiva joukkoon jos käytät tuoretta. Sekoita hyvin. Lisää jauhot ja vaivaa pari minuuttia löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa
hyvää, kun se jonkin verran irtoaa kulhon reunoista muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna taikinan nousta lämpimässä paikassa 1-1,5 tuntia. Kuumenna
uuni 240 asteeseen. Ripottele n. 1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Älä vaivaa lainkaan ja siirtele taikinaa varovasti, jotta ilmakuplat jäävät taikinaan. Ripottele
vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle. Leikkaa taikina metallilastalla (tai veitsellä) n. 18 ruuduksi tai kolmioksi. Nosta sämpylät pellille. Taikina on löysää ja tarttuvaa, mutta harjoitus tekee
mestarin. Paista pelti kerrallaan 17-20 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuori säilyy rapeana.