Keittiö

Fantastiset sämpylät

Sämpylöitä leivotaan meillä ani harvoin; en oikein tiedä miksi. Tämä ohje on peräisin soppa365.fi-sivustolta ja se tuli meidän tietoomme tuttavan Facebook-päivityksen kautta. Näistä tuli heti ensimmäisellä kerralla täysin sellaisia kuin luvattiin: rapeakuorisia, kuohkean kuplaisia ja ihanan sitkeitä. Koostumus muistuttaa Stockmannin hyvää oliivileipää. Taikinasta voisikin kokeilla leipoa myös kaksi pitkulaista oliivileipää.

 

 

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25 g tuorehiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12,5 dl vehnäjauhoja
 
Mittaa vesi, maito, hunaja ja suola kulhoon. Murenna hiiva joukkoon jos käytät tuoretta. Sekoita hyvin. Lisää jauhot ja vaivaa pari minuuttia löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jonkin verran irtoaa kulhon reunoista muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna taikinan nousta lämpimässä paikassa 1-1,5 tuntia. Kuumenna uuni 240 asteeseen. Ripottele n. 1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Älä vaivaa lainkaan ja siirtele taikinaa varovasti, jotta ilmakuplat jäävät taikinaan. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle. Leikkaa taikina metallilastalla (tai veitsellä) n. 18 ruuduksi tai kolmioksi. Nosta sämpylät pellille. Taikina on löysää ja tarttuvaa, mutta harjoitus tekee mestarin. Paista pelti kerrallaan 17-20 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuori säilyy rapeana.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

tänään | 10:09

Totta, se leviää villisti. Pitäisi keksiä jotain kivaa käyttöä kukalle ennenkuin siemenet kypsyy.

...
tänään | 10:02

Hei, Jarmann. Hauskaa että löysit Kielometsän. Hyvänheikinsavikan ainoa huono puoli on, että se leviää vähän liikaakin, jos pääsee siementämään. Yst. Jukka

...
tänään | 09:52

Kiitos että kirjoitit hyvänheikinsavikasta. Se on ihana aikainen monivuotinen helppo kasvi. Nokkosen jälkeen ravinteikkain kasvimme. Lisää ohjeita toivoisin.

...
tänään | 09:47

Olen hukannut taannoin käyttämäni ohjeen hyvänheikinsavikkapaistokseen. Martat.fi:ssä sen jaoin, mutta keskustelupalstaa ei enää ole. Pestoreseptiäsi kokeilen.

...
Tykkäät tästä sivusta