Keittiö

Ruusuhyytelö

Vaikka aikoinaan Bulgariasta ostamamme ruusulikööri oli elämys, olen aina suhtautunut hiukan epäillen ruusuhyytelöön. Olen arvellut, että silloin tällöin herkkukaupoissa myytävät ovat esanssein ja elintarvikevärein aikaansaatuja tököttejä. No, kun ruusut tänä kesänä kukkivat erityisen runsaasti, päätin vihdoin kokeilla ruusuhyytelön/hillon tekemistä itse. Se kannatti, sillä lopputulos oli odottamattoman herkullinen. Kaikki ihana ruusuinen maku ja väri tulevat vain ruusun terälehdistä. Hyytelöimiseen täytyy kuitenkin käyttää kaupasta saatavaa pektiiniä (esim. Keltainen Melatin) tai karrageenia (punainen Melatin). Koska hyytelössä ei ole mitään hedelmä- tai marjamassaa, hyytelöimisainetta on syytä käyttää ainakin kaksinkertainen määrä pussin ohjeeseen verrattuna. Muutoin hyytelöstä tulee liian löysää (kokeiltu on). Toisaalta jättämällä hyytelöimisaineen pois saa herkullista ruususiirappia. Netistä ja kirjoista löytyy hyvin vaihtelevia ohjeita ruusuhyytelölle. Alla oleva on kompromissi, jonka totesin toimivan.

 

100 g ruusun terälehtiä (noin 1,5 litraa löyhästi pakattuja)
5 dl vettä
500 g sokeria
1 sitruunan mehu
3 tl punaista Melatinia

 

Kerää terveitä, ruiskuttamattomia ruusun terälehtiä 1,5 litran kulhollinen. Hiukan yli menneet (mutta ei ruskettuneet) kukatkin käyvät hyvin, jos et raaski riipiä kauneimpia. Mielestäni terälehtiä ei tarvitse huuhdella, jos ne eivät ole selvästi tomuisia tai niissä ei näy hyönteisiä. Kiehauta vesi ja sokeri, sekoita kunnes sokeri on kokonaan liuennut. Ota liemi liedeltä ja lisää terälehdet. Jätä hautumaan kannen alle yön yli. Seuraavana päivänä siivilöi liemi tiuhan siivilän tai harsokankaan läpi. Kaada liemi takaisin kattilaan ja lisää sitruunan mehu. Kuumenna kiehuvaksi. Jos käytät punaista Melatinia, sekoita se pariin ruokalusikalliseen sokeria ja vispaa kuuman liemen joukkoon. Anna kiehua kaksi minuuttia (katso aika kellosta). Siirrä kattila pois liedeltä ja kuori vaahto. Kaada liemi steriloituihin lasipurkkeihin (purkit 150-asteisessa uunissa 15 minuuttia, kannet ja tiivisteet keitetään) ja sulje heti. Säilytä mieluiten viileässä.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

09.05 | 19:47

Kerropa vielä, joitko teetä useammin ja oliko sillä mitään vaikutusta. Senhän pitäisi lisätä energisyyttä ja jaksamista ja parantaa hapenottokykyä.

...
23.05 | 20:41

Onko Sinulla vielä Maijaa? 😋Terkuin Pia

...
14.04 | 19:29

Mitä ambrosialle kuuluu nyt, seitsemän vuotta myöhemmin? :)

...
26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...
Tykkäät tästä sivusta