Keittiö

Amerikkalainen kirsikkapiiras

Amerikkalainen kirsikkapiiras tehdään tietysti oikeaoppisesti hapankirsikoista. Hapankirsikoita on kuitenkin käytännössä mahdotonta löytää mistään, jos ei itse kasvata niitä. Niinpä teen aina tämän piiraan makeakirsikoista, joista sitä paitsi mielestäni tulee herkullisempi täyte. Mutta täytteeseen kannattaa tällöin lisätä ruokalusikallinen sitruunamehua antamaan hiukan terävyyttä. Pohja on ns. flaky pastry, johon on tärkeää käyttää puoliksi margariinia oikean, lohkeilevan koostumuksen aikaansaamiseksi. Pohjan voi tehdä myös kokonaan margariinista, mutta maku ei silloin liene yhtä hyvä, joten käytän aina puolet ja puolet.

 

Täyte

1 l kivettyjä, halkaistuja makeakirsikoita
1,25 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl maissitärkkelystä
0,25 tl kanelia
1 rkl sitruunamehua
30 g voita pieninä kuutioina
pari tippaa karvasmanteliöljyä

 

Pohja

90 g voita
90 g leivontamargariinia
5,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl tomusokeria
3 rkl kylmää vettä

pinnalle maitoa, sokeria

Leikkaa kylmä voi ja margariini pieniksi kuutioiksi. Sekoita sähkövatkaimella, yleiskoneella tai murotaikinaleikkurilla rasvat, jauhot ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita kunnes taikina muodostaa kiinteän pallon. Jaa taikina kahteen osaan (pohjaa varten hiukan isompi), taputtele palat litteämmiksi ja jäähdytä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Kauli taikinasta pyöreä levy, joka riittää 25 cm:n piirasvuokaan myös reilusti reunoilla. Täytettä varten sekoita kuivat aineet. Sekoita kirsikoihin voikuutiot, sitruunamehu ja karvasmanteliöljy. Kääntele sekaan sokeri-jauhoseos. Kaada täyte taikinapohjan päälle ja painele hiukan tasaiseksi. Kauli kansilevy ja nosta päälle. Taita reunoilta mahdollisesti yli menevä taikina takaisin kannen alle. Painele reunat napakasti kiinni haarukan avulla. Voitele kansi maidolla ja ripottele sille hiukan sokeria. Tee veitsellä puolenkymmentä höyryreikää. Paista 200/180 asteessa uunin keskitasolla 20 minuuttia. Laske uunin lämpö 180/160 asteeseen ja paista vielä 25 minuuttia tai kunnes piiras on kullankeltainen. Anna jäähtyä mielellään pari tuntia. Tarjoa haaleana vaniljajäätelön kanssa.

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

22.08 | 19:53

Kiva lukea tarinan Tommy ruusun syntymästä . Ostin nyt tämän ruusun Oulun taimistolta ja toivottavasti se viihtyy täällä Pohjanmaallakin .

...
21.06 | 20:08

Hei Raija, laitatko s-postia niin katsotaan pistokkaiden lähettämistä.

...
21.06 | 20:07

Hei Hilkka, olen hukannut s-postisi. Laittaisitko viestiä jpkrvi(at)yahoo.co.uk.

...
27.04 | 08:12

Hei Raija, ota yhteyttä s-postilla (jpkrvi(at)yahoo.co.uk) niin katsotaan, miten ja milloin voin toimittaa pistokkaan. T. Jukka

...
Tykkäät tästä sivusta