Clafouti, jolle olen itse keksinyt nimen hedelmäpannukakku, on ollut meillä kesäinen suosikkijälkiruoka jo vuosia. Helppo tehdä, nopea ja herkullinen. Clafoutia kannattaa tehdä vain tuoreista
hedelmistä tai marjoista. Persikat, nektariinit, makeakirsikat tai aprikoosit antavat herkullisimman ja kauneimman lopputuloksen, mutta mansikat, vadelmat, mustikat, karhunvadelmat ja luumut käyvät myös. Kovakuorisia tai hitaasti kypsyviä
hedelmiä (karviaiset, omenat) ei kannata käyttää. Clafouti pitää tarjoilla pian, jottei se lässähdä liikaa, 5-10 minuutin jäähdytys paistamisen jälkeen riittää. Ja mieluiten vaniljajäätelön
kanssa. Resepti on peräisin kirjasta Summer Fruit - A Country Garden Cookbook (Edon Waycott, 1995).
500 g tuoreita persikoita ohuina siivuina
2,5 dl kahvikermaa tai täysmaitoa
2 munaa
3 rkl konjakkia,
rommia tai sopivaa likööriä
0,8 dl sokeria
1,1 dl vehnäjauhoja
jauhettua muskottipähkinää
tomusokeria
Voitele reilusti pyöreä lasinen vuoka tai piirakkavuoka.
Levitä hedelmäsuikaleet (halkaistut mansikat, kirsikat tms.) vuoan pohjalle. Vatkaa sekaisin kahvikerma, munat, alkoholi ja sokeria. Lisää jauhot ja vatkaa voimakkaasti kunnes seos on tasaista (jauhoista jää helposti kokkareita).
Kaada taikina hedelmien päälle. Ripottele pinnalle muskottipähkinää. Paista 180/160 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä 5-10 minuuttia, sirottele pinnalle reilusti tomusokeria ja tarjoile.