Olen laiska alustamaan hiivataikinoita, joten olen ottanut tavaksi tehdä pullataikinan leipäkoneessa. Se on helppoa ja siistiä ja onnistuu aina. Leipäkoneeseen ohjevihkon pullataikinaresepti ei ollut
hyvä, siinä ei esimerkiksi ollut munaa. Sitä on muunneltu ehkä, jotta se sopisi paremmin koneessa paistettavaksi. Nykyään käytän aina tätä jauhopussin kyljestä ottamaani perusreseptiä:
2,5 dl maitoa kädenlämpöisenä
1 muna
0,75 dl sokeria
75 g pehmeää
voita tai Oivariinia
7 dl vehnäjauhoja
0,5 rkl jauhettua kaardemummaa
0,5 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
Laita aineet leipäkoneen vuokaan tässä järjestyksessä. Hiiva viimeiseksi jauhojen päälle. Käynnistä taikinaohjelma. Noin viiden minuutin kuluttua
avaa kantta ja katso, että kaikki jauhot ovat sekoittuneet taikinaan. Jos vuoan nurkissa on jauhoja, kaavi ne varovasti lastalla taikinapallon sekaan. Anna taikinan kohota koneessa reilusti vuoan yläreunaan asti. Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle
ja leivo haluamiksesi pulliksi.
Unkarilainen kahvikakku:
1 annos pullataikinaa
100 g voita tai Oivariinia
sulatettuna
2 dl saksanpähkinöitä hienona rouheena
1,75 dl sokeria
1 rkl kanelia
1,25 dl rusinoita
Voitele ja jauhota metallinen pyöreä kakkuvuoka tai pitkulainen leipävuoka (vuoan pitää olla iso, muuten taikina tulee yli). Sekoita pähkinärouhe,
sokeri ja kaneli. Irrota pullataikinasta noin saksanpähkinän-pienen kanamunan kokoisia paloja ja pyöritä palloiksi käsien välissä. Kasta pallot voisulaan ja pyöritä sitten pähkinäseoksessa. Lado pallot
kakkuvuokaan jättäen noin 1 cm palojen väliin. Kun vuoan pohja on peitossa, ripottele päälle rusinat. Lado loput taikinapallot vuokaan. Ripottele päälle loput pähkinäseoksesta ja kaada loppu voisula. Anna kohota
vielä puoli tuntia. Paista 180C/160C uunissa 30-35 minuuttia. Anna pullan jäähtyä muutama minuutti ja kumoa sitten tarjoilualustalle. Syödään irrottamalla palasia sormin. Herkullista!