Lapsuuteni juoma. Jos en väärin muista, äiti löysi ohjeen Lapin luonnonmarjat -nimisestä kirjasesta. Aurinkoviini tehdään tuoreista mustikoista, vedestä ja sokerista, joiden annetaan tekeytyä aurinkoisessa paikassa lasipurkissa
tai ämpärissä kelmun alla pari viikkoa. Siivilöidään, pullotetaan ja säilytetään kellarissa tai jääkaapissa vähintään kuukausi ennen nauttimista. Säilytyksen aikana marjojen luontaiset hiivat käyttävät juomaa hiljalleen, niin että siihen syntyy hiilihappoa.
Juomasta tulee talven mittaan aina parempaa ja hapokkaampaa. Juomaan voi laittaa mustikat roskineen päivineen. Todellinen herkku, jossa tuoreiden mustikoiden maku on parhaimmillaan, koska juomaa ei kuumenneta. Kevyesti kuplivassa Lapin lemmenjuomassa maistuu
metsä ja loppukesän aurinkoinen päivä marjaretkellä.
http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/keittokirja/juomat.html