Kuvassa ei ole paistettu muna vaan tänä helteisenä päivänä keksimäni virkistävä välipala: turkkilaista jugurttia sitruunatahnan kanssa. Pidän sitruunajugurtista, mutta
sitä on harvoin saatavilla. Turkkilaista jugurttia ja sitruunatahnaa sen sijaan löytyy nykyään melkein jokaisesta marketista (hillohyllystä). Tämä yhdistelmä vie kielen mennessään ja maistuu erinomaisesti kuumalla
säällä.
Söimme tänään kesän ensimmäiset uudet perunat. Olivat italialaisia tosin, mutta maukasta Siikliä. Puolisoni kehitti hetkessä perunoiden kanssa syötäväksi
pestomaisen lisukkeen hyvänheikinsavikasta. Hyvänheikinsavikka (Chenopodium bonus-henricus) on ikivanha, monivuotinen hyötykasvi, joka muistuttaa
ominaisuuksiltaan pinaattia. Tämän kasvin taimia on miltei mahdotonta löytää, mutta siemeniä saa muistaakseni Hyötykasviyhdistyksen siemenkaupasta. Voit korvata
savikan pinaatilla tai nokkosella.
n. 3 litraa tuoreita hyvänheikinsavikan lehtiä
0,75 dl auringonkukansiemeniä
4-5 vartta ilmasipulia
(tai muita sipulinvarsia)
1 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl sokeria
Ryöppää savikanlehtiä 3-5 min. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä, purista kuivaksi. Paahda auringonkukansiemenet kevyesti kuivalla pannulla. Pilko sipulinvarret ohuiksi renkaiksi. Sekoita aineet
tahnaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää öljyä tarpeen mukaan. Nauti leivän päällä tai esim. uusien perunoiden kanssa.