Keittiö

Sitruunainen välipala ja hyvänheikinsavikkapesto

Kuvassa ei ole paistettu muna vaan tänä helteisenä päivänä keksimäni virkistävä välipala: turkkilaista jugurttia sitruunatahnan kanssa. Pidän sitruunajugurtista, mutta sitä on harvoin saatavilla. Turkkilaista jugurttia ja sitruunatahnaa sen sijaan löytyy nykyään melkein jokaisesta marketista (hillohyllystä). Tämä yhdistelmä vie kielen mennessään ja maistuu erinomaisesti kuumalla säällä.

Söimme tänään kesän ensimmäiset uudet perunat. Olivat italialaisia tosin, mutta maukasta Siikliä. Puolisoni kehitti hetkessä perunoiden kanssa syötäväksi pestomaisen lisukkeen hyvänheikinsavikasta. Hyvänheikinsavikka (Chenopodium bonus-henricus) on ikivanha, monivuotinen hyötykasvi, joka muistuttaa ominaisuuksiltaan pinaattia. Tämän kasvin taimia on miltei mahdotonta löytää, mutta siemeniä saa muistaakseni Hyötykasviyhdistyksen siemenkaupasta. Voit korvata savikan pinaatilla tai nokkosella.

n. 3 litraa tuoreita hyvänheikinsavikan lehtiä

0,75 dl auringonkukansiemeniä

4-5 vartta ilmasipulia (tai muita sipulinvarsia)

1 dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 tl rouhittua mustapippuria

1 tl sokeria

Ryöppää savikanlehtiä 3-5 min. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä, purista kuivaksi. Paahda auringonkukansiemenet kevyesti kuivalla pannulla. Pilko sipulinvarret ohuiksi renkaiksi. Sekoita aineet tahnaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää öljyä tarpeen mukaan. Nauti leivän päällä tai esim. uusien perunoiden kanssa.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

Jarmann | Vastaa 24.06.2019 09.52

Kiitos että kirjoitit hyvänheikinsavikasta. Se on ihana aikainen monivuotinen helppo kasvi. Nokkosen jälkeen ravinteikkain kasvimme. Lisää ohjeita toivoisin.

Jarmann 24.06.2019 10.09

Totta, se leviää villisti. Pitäisi keksiä jotain kivaa käyttöä kukalle ennenkuin siemenet kypsyy.

Jukka 24.06.2019 10.02

Hei, Jarmann. Hauskaa että löysit Kielometsän. Hyvänheikinsavikan ainoa huono puoli on, että se leviää vähän liikaakin, jos pääsee siementämään. Yst. Jukka

Jarmann | Vastaa 24.06.2019 09.47

Olen hukannut taannoin käyttämäni ohjeen hyvänheikinsavikkapaistokseen. Martat.fi:ssä sen jaoin, mutta keskustelupalstaa ei enää ole. Pestoreseptiäsi kokeilen.

jarmann | Vastaa 24.06.2019 09.41

Olen etsiskellyt ruokaohjeita, jossa käytetään hyvänheikinsavikkaa. Ällistyttävän vähän löytyy yleensäkään tietoa tästä mainiosta kasvista. Tämä pestoresepti me

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

tänään | 10:09

Totta, se leviää villisti. Pitäisi keksiä jotain kivaa käyttöä kukalle ennenkuin siemenet kypsyy.

...
tänään | 10:02

Hei, Jarmann. Hauskaa että löysit Kielometsän. Hyvänheikinsavikan ainoa huono puoli on, että se leviää vähän liikaakin, jos pääsee siementämään. Yst. Jukka

...
tänään | 09:52

Kiitos että kirjoitit hyvänheikinsavikasta. Se on ihana aikainen monivuotinen helppo kasvi. Nokkosen jälkeen ravinteikkain kasvimme. Lisää ohjeita toivoisin.

...
tänään | 09:47

Olen hukannut taannoin käyttämäni ohjeen hyvänheikinsavikkapaistokseen. Martat.fi:ssä sen jaoin, mutta keskustelupalstaa ei enää ole. Pestoreseptiäsi kokeilen.

...
Tykkäät tästä sivusta