Keittiö

Joulun seitankinkun valmistuksen jäljiltä meillä oli iso pussillinen mantelijauhoa, jonka halusin käyttää pois vanhentumasta. Siitä tämä gluteeniton leivonnainen. Kakkuun ei tule lainkaan rasvaa eikä se ole myöskään kovin makea. Jos vierastat karvasmantelin makua, jätä manteliesanssi pois.

 

260 g mantelijauhoa

255 g ruokokidesokeria (tai 2/3 tavallista ja 1/3  fariinisokeria)

6 munaa eroteltuina

1 appelsiinin raastettu kuori

1 sitruunan raastettu kuori

1/2 tl manteliesanssia (tai muutama tippa karvasmanteliöljyä)

1/2 tl kanelia

 

Vaahdota valkuaiset löysäksi vaahdoksi, lisää 75 g sokeria ja vaahdota kovaksi. Vaahdota keltuaiset, 180 g sokeria ja hedelmien kuoret vaaleaksi vaahdoksi. Lisää mantelijauho, manteliesanssi ja kaneli, sekoita tasaiseksi. Lisää ensin varovasti käännellen valkuaisvaahto ja sekoita sitten hyvin tasaiseksi. Voitele ja jauhota tai vuoraa leivinpaperilla 20 cm:n pyöreä (irtoreunainen) vuoka, kaada taikina vuokaan. Paista 170 asteessa (150 kiertoilma) 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa 10 min. Kumoa kakku, anna vielä jäähtyä. Siivilöi päälle runsaasti tomusokeria ennen tarjoilua.

Kokeilin aikaisemmin syksyllä kaakaolla maustettua, muscovadolla makeutettua omenamarmelaatia, mutta en ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen. Tässä reseptin jatkokehityksen tulos. Minun makuuni juuri sopiva yhdistelmä omenan ja suklaan makua. Herkullista paahtoleivän päällä.
 

1 kg (hapanta) omenaa lohkoina, ei tarvitse kuoria

1 dl vettä
2 rkl pektiiniä (keltainen Melatin)
400 g muscovado-sokeria
100 g tummaa suklaata
4 g (vajaa tl) suolaa
1/2 tl kanelia
3 tl vaniljasokeria
 
Keitä omenalohkot alhaisella lämmöllä soseeksi veden kanssa. Tarvittaessa soseuta lopuksi vielä sauvasekoittimella. Lisää pektiinijauhe ja sekoita hyvin (tai jos käytät punaista Melatinia, lisää lopuksi pussin ohjeen mukaan). Lisää sokeri ja kuumenna kiehuvaksi sekoittaen. Lisää paloiteltu suklaa, suola ja kaneli. Sekoita kunnes suklaa on sulanut ja kiehauta. Lisää vaniljasokeri. Kaada steriloituihin pieniin lasipurkkeihin (tai pakasterasioihin).
 
 

penne-pastaa kahdelle riittävä määrä

0,5 dl ruokakermaa

1 rkl voita
yhden sitruunan kuori hienoksi raastettuna
nippu parsaa
puolikkaan sitruunan mehu
1dl hienoa parmesaaniraastetta
 
Keitä pasta suolatussa vedessä ohjeen mukaan. Kiehauta ruokakerma, voi ja sitruunankuori, siirrä syrjään. Keitä parsa suolalla ja sitruunamehulla maustetussa vedessä, 4-5 min. Sekoita kastike pastaan, jaa kahdelle pastalautaselle. Ripottele päälle suurin osa parmesaanirasteesta. Asettele parsat päälle kauniisti ja ripottele loput juustosta ja ripaus sormisuolaa.

Marko keksi tehdä tätä jälkiruokaaa, kun oli kuullut, että helsinkiläisessä lounasravintola Pihkassa oli ollut jälkiruokana. Resepti löytyi Maku-lehdestä. Taivaallisen hyvää, samettista herkkua.

5 dl kuohukermaa
3/4 dl ruokosokeria
1 kpl vaniljatankoa
1 tl lakritsijauhetta (esim. Urtekram)
2 kpl liivatelehteä

 

Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kuumenna kerma, sokeri, vaniljatangosta kaavitut siemenet ja loppu vaniljatanko kattilassa hitaasti ja koko ajan sekoittaen kiehuvaksi. Nosta liedeltä, poista vaniljatanko ja lisää lakritsijauhe ja kuiviksi puristetut liivatelehdet koko ajan vispaten. Kaada annosastioihin tai matalaan tarjoilukulhoon, peitä kelmulla ja pane viileään hyytymään useiksi tunneiksi. Tarjoilua varten voit ripotella pinnalle hiukan salmiakkijaihetta tai lusikoida kirpeää tyrnisosetta.

Banaanikakku kuulostaa suomeksi lähinnä lastenjuhlien kermakakulta. Tämä on tietenkin aivan toisenlainen leivonnainen, joka kyllä varmaankin maistuu myös lapsille. Useat banaanileipäreseptit ovat öljypohjaisia, mutta tämä Jim Fobelin kirjasta peräisin oleva on poikkeus. Voi antaa kuivakakkumaisen, hiukan murenevan koostumuksen. Suosittelen banaanileivän nauttimista amerikkalaiseen tapaan paahdettuna ja voin kanssa, painikkeeksi mukillinen hyvää teetä tai lasillinen kylmää (kaura)maitoa. 

 

1,8 dl rusinoita

1,25 dl rommia (tai esim. karpalomehua)

4,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

0,5 tl soodaa

0,25 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

120 g voita sulatettuna

1,8 dl sokeria

2 munaa

2 banaania soseutettuna

1,25 dl saksanpähkinöitä rouhittuna

 

Kiehauta rusinat ja rommi/mehu kattilassa. Jätä vetäytymään ja jäähtymään kannen alle noin tunniksi. Sen jälkeen kaada rusinat siivilään valumaan.

Siivilöi kuivat aineet ainet kulhoon. 

Sekoita sulatettu voi ja sokeri tasaiseksi sähkövatkaimella. Lisää erikseen kevyesti vispatut munat yksitellen ja vatkaa hyvin (noin 1. min) jokaisen lisäyksen jälkeen. Lisää soseutetut banaanit. Lisää kolmasosa jauhoseoksesta sekä pähkinät ja valuteut rusinat. Sekoita kauhalla tai hyvin varovasti sähkövatkaimella. Lisää loppu jauhoseos. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan. Paista 180/160 asteessa 60-70 minuuttia (kokeile kypsyyttä tikulla). 

 

Uusimmat kommentit

22.08 | 19:53

Kiva lukea tarinan Tommy ruusun syntymästä . Ostin nyt tämän ruusun Oulun taimistolta ja toivottavasti se viihtyy täällä Pohjanmaallakin .

...
21.06 | 20:08

Hei Raija, laitatko s-postia niin katsotaan pistokkaiden lähettämistä.

...
21.06 | 20:07

Hei Hilkka, olen hukannut s-postisi. Laittaisitko viestiä jpkrvi(at)yahoo.co.uk.

...
27.04 | 08:12

Hei Raija, ota yhteyttä s-postilla (jpkrvi(at)yahoo.co.uk) niin katsotaan, miten ja milloin voin toimittaa pistokkaan. T. Jukka

...