Keittiö

Kokeilin aikaisemmin syksyllä kaakaolla maustettua, muscovadolla makeutettua omenamarmelaatia, mutta en ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen. Tässä reseptin jatkokehityksen tulos. Minun makuuni juuri sopiva yhdistelmä omenan ja suklaan makua. Herkullista paahtoleivän päällä.
 

1 kg (hapanta) omenaa lohkoina, ei tarvitse kuoria

1 dl vettä
2 rkl pektiiniä (keltainen Melatin)
400 g muscovado-sokeria
100 g tummaa suklaata
4 g (vajaa tl) suolaa
1/2 tl kanelia
3 tl vaniljasokeria
 
Keitä omenalohkot alhaisella lämmöllä soseeksi veden kanssa. Tarvittaessa soseuta lopuksi vielä sauvasekoittimella. Lisää pektiinijauhe ja sekoita hyvin (tai jos käytät punaista Melatinia, lisää lopuksi pussin ohjeen mukaan). Lisää sokeri ja kuumenna kiehuvaksi sekoittaen. Lisää paloiteltu suklaa, suola ja kaneli. Sekoita kunnes suklaa on sulanut ja kiehauta. Lisää vaniljasokeri. Kaada steriloituihin pieniin lasipurkkeihin (tai pakasterasioihin).
 
 

penne-pastaa kahdelle riittävä määrä

0,5 dl ruokakermaa

1 rkl voita
yhden sitruunan kuori hienoksi raastettuna
nippu parsaa
puolikkaan sitruunan mehu
1dl hienoa parmesaaniraastetta
 
Keitä pasta suolatussa vedessä ohjeen mukaan. Kiehauta ruokakerma, voi ja sitruunankuori, siirrä syrjään. Keitä parsa suolalla ja sitruunamehulla maustetussa vedessä, 4-5 min. Sekoita kastike pastaan, jaa kahdelle pastalautaselle. Ripottele päälle suurin osa parmesaanirasteesta. Asettele parsat päälle kauniisti ja ripottele loput juustosta ja ripaus sormisuolaa.

Marko keksi tehdä tätä jälkiruokaaa, kun oli kuullut, että helsinkiläisessä lounasravintola Pihkassa oli ollut jälkiruokana. Resepti löytyi Maku-lehdestä. Taivaallisen hyvää, samettista herkkua.

5 dl kuohukermaa
3/4 dl ruokosokeria
1 kpl vaniljatankoa
1 tl lakritsijauhetta (esim. Urtekram)
2 kpl liivatelehteä

 

Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kuumenna kerma, sokeri, vaniljatangosta kaavitut siemenet ja loppu vaniljatanko kattilassa hitaasti ja koko ajan sekoittaen kiehuvaksi. Nosta liedeltä, poista vaniljatanko ja lisää lakritsijauhe ja kuiviksi puristetut liivatelehdet koko ajan vispaten. Kaada annosastioihin tai matalaan tarjoilukulhoon, peitä kelmulla ja pane viileään hyytymään useiksi tunneiksi. Tarjoilua varten voit ripotella pinnalle hiukan salmiakkijaihetta tai lusikoida kirpeää tyrnisosetta.

Banaanikakku kuulostaa suomeksi lähinnä lastenjuhlien kermakakulta. Tämä on tietenkin aivan toisenlainen leivonnainen, joka kyllä varmaankin maistuu myös lapsille. Useat banaanileipäreseptit ovat öljypohjaisia, mutta tämä Jim Fobelin kirjasta peräisin oleva on poikkeus. Voi antaa kuivakakkumaisen, hiukan murenevan koostumuksen. Suosittelen banaanileivän nauttimista amerikkalaiseen tapaan paahdettuna ja voin kanssa, painikkeeksi mukillinen hyvää teetä tai lasillinen kylmää (kaura)maitoa. 

 

1,8 dl rusinoita

1,25 dl rommia (tai esim. karpalomehua)

4,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

0,5 tl soodaa

0,25 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

120 g voita sulatettuna

1,8 dl sokeria

2 munaa

2 banaania soseutettuna

1,25 dl saksanpähkinöitä rouhittuna

 

Kiehauta rusinat ja rommi/mehu kattilassa. Jätä vetäytymään ja jäähtymään kannen alle noin tunniksi. Sen jälkeen kaada rusinat siivilään valumaan.

Siivilöi kuivat aineet ainet kulhoon. 

Sekoita sulatettu voi ja sokeri tasaiseksi sähkövatkaimella. Lisää erikseen kevyesti vispatut munat yksitellen ja vatkaa hyvin (noin 1. min) jokaisen lisäyksen jälkeen. Lisää soseutetut banaanit. Lisää kolmasosa jauhoseoksesta sekä pähkinät ja valuteut rusinat. Sekoita kauhalla tai hyvin varovasti sähkövatkaimella. Lisää loppu jauhoseos. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan. Paista 180/160 asteessa 60-70 minuuttia (kokeile kypsyyttä tikulla). 

 

Talvi on hyvää hillonkeittoaikaa, vaikka oman puutarhan satokausi on tietenkin ohi. Ruokakaupoissa kannattaa seurata hedelmätarjouksia ja ostaa enemmän, kun tulee jokin hyvä ja halpa erä tarjolle. Esimerkiksi smoothieta varten voi pakastaa mitä tahansa hedelmiä mihin tahansa vuodenaikaan. Sain ajatuksen tähän hilloon, kun muistelin maisteriksi valmistujaisiani vuonna 1999. Järjestin juhlat pienelle joukolle ystäviä ja opiskelutovereita Vallilassa, Ensikodintiellä, jossa asuin pienessä kaksiossa ystäväni kanssa. Juhlissa oli tarjolla pirtuboolia, joka sai menon yltymään sangen hilpeäksi illan mittaan, mutta ei siitä sen enempää. Ruokana oli kahta salaattia: villiriisi-aprikoosi-pekaanipähkinä- (resepti kirjasta Nuts - A Cookbook, joka on tuolla hyllyssä edelleen) sekä kuskussalaattia, jonka resepti oli Good Food -lehdessä nimellä jewelled couscous, "jalokivikuskus". Jalokivikuskusissa oli mm. rusinoita, aprikoosinpalasia ja muistaakseni punaista paprikaa. Joka tapauksessa värikkäitä aineksia ja yrttejä pieniksi pilkottuina, kuin jalokiviä. Perinteinen joulun hedelmäkakku on myös tällainen "jalokiviruoka" kuivattuine hedelmineen, ja siitä konsepti onkin helppo siirtää hilloon. Ajatuksena on yksikertaisesti erivärisillä kauniilla hedelmäpaloilla "koristeltu" hillo. Tässä käytin pohjana persimonia mutta jokin muu kauniin "kultainen" hedelmä, esim. persikka tai mango, joissa on hiukan enemmän happamuutta, kävisi ehkä paremmin. Kuivattuina hedelminä minulla oli nyt jouluisia hedelmäkakkuaineksia eli 100g appelsiininkuorta, 100g moniväristä hedelmäkuoriseikoitusta sekä pieni purkillinen cocktailkirsikoita. Appelsiininkuoren asemesta kävisi esimerkiksi pieneksi paloiteltu kuivattu aprikoosi, ja esanssiset cocktailkirsikat kannattaa korvata kuivatuilla karpaloilla. Rusinat, kuorettomat hasselpähkinät ja kuivatut kookoskuutiot kävisivät myös "jalokiviksi". Kuivattuja hedelmiä ei kannata keittää kauan, jotta ne säilyvät napakoina ja kirkkaanvärisinä hillossa. Sinisiä "safiireita" en kyllä keksinyt, ainakaan sellaisia, jotka eivät värjäisi hilloa rumaksi. :)

 

700g persimonia kuorittuna ja pilkottuna

yhden sitruunan kuori ja mehu

500g hillosokeria (tai tavallista + hilloamisainetta ohjeen mukaan)

1/4 tl suolaa

300g värikkäitä kuivattuja hedelmiä pieninä paloina

 

Pane aineet kuivattuja hedelmiä lukuunottamatta kattilaan ja keitä 5-10 min. Tarvittaessa soseuta persimonia survimella tai nopeasti sauvasekoittimella. Lisää kuivatut hedelmät ja keitä vielä pari minuuttia. Anna jäähtyä hellalla 10-15 minuuttia kannen anna ja purkita sitten uunissa steriloituihin lasitölkkeihin. 

Makeita hilloja ei kannata tehdä suuriä määriä kerrallaan. Yksi kilo hedelmää ja puoli kiloa hillosokeria on hyvä annos. Kannattaa hamstrata erityisesti pieniä hillopurkkeja säilöntää varten ja purkittaa niihin. Pieni purkillinen omatekoista hilloa on kiva lahja tai tuliainen ja useimmille mieluinen.

Uusimmat kommentit

22.08 | 19:53

Kiva lukea tarinan Tommy ruusun syntymästä . Ostin nyt tämän ruusun Oulun taimistolta ja toivottavasti se viihtyy täällä Pohjanmaallakin .

...
21.06 | 20:08

Hei Raija, laitatko s-postia niin katsotaan pistokkaiden lähettämistä.

...
21.06 | 20:07

Hei Hilkka, olen hukannut s-postisi. Laittaisitko viestiä jpkrvi(at)yahoo.co.uk.

...
27.04 | 08:12

Hei Raija, ota yhteyttä s-postilla (jpkrvi(at)yahoo.co.uk) niin katsotaan, miten ja milloin voin toimittaa pistokkaan. T. Jukka

...