Harrastuskirjoista ja vähän muistakin

Olen aina tuntenut sympatiaa Anna-Leena Härköstä kohtaan - en niinkään hänen kirjallisen tuotantonsa vuoksi vaan persoonan. Hänhän on sekä näyttelijänä että yksityishenkilönä ollut melko paljon julkisuudessa. Eräs asia, josta pidän Härkösessä on hänen suorapuheisuutensa ja verbaalinen taitonsa. Pidin myös romaanista Ei kiitos (Otava 2008), jossa Härkönen pääsee esittämään tuota suorapuheisuutta estoitta. Romaani on sangen ilkeä ja pessimistinen tunnelmaltaan. Talvella 2014 ensi-iltansa saanut elokuvaversio on paljon valoisampi ja humoristisempi sekä kauniisti kuvattu ja lavastettu. Pidin myös siitä. Alla joitakin herkullisia lainauksia kirjasta.

“Minä olen olen ratkaisukeskeinen ihminen. Jos joku valittaa minulle huonoa oloaan, alan keksiä keinoja, joilla parantaa hänet. Unohdan säännöllisesti, että kaikki eivä tahdo parantua. He tahtovat valittaa.”

“Miehet ja heidän poistuvat selkänsä. Aina he lähtevät kesken kaiken pois, aina he hylkäävät. He eivät vaadi mitään elämältä. He eivät viitsi tehdä muutoksia, eivät ota riskejä, eivät halua mitään, mikä veisi liikaa energiaa. Näen heidät pelkkänä roskajoukkona, jota ei voi enää millään takoa yhteiskuntakelpoiseksi.”

“Rakkaus on sitä, että antaa toisen pilata elämänsä.”

“Minua pelottaa ainoastaan yksi asia: Entä jos tässä nimenomaisessa konvehdissa ei ole sisusta?”

” (vaimo) Mitä sä toivot tältä elämältä, mitä sä tarttisit että sä olisit onnellinen? - (mies) En mä tiiä. En mitään erityistä.”

“Sitähän sanotaan, että ei voi antaa sellaista mitä itse ei ole saanut. Minä olen toista mieltä. Juuri sitä voi antaa mitä ei ole itse saanut.”
 
Eräs idolini, edesmennyt (1915-2008) amerikkalainen lastenkirjailija ja kuvittaja Tasha Tudor kertoo kirjassa The private world of Tasha Tudor (1992), että hänen perheensä keksi aikoinaan yhdessä tuttavaperheen kanssa oman uskonnon nimeltään Stillwater (suvanto). Siinä ”uskonnossa” Tasha itse oli haltiatar, ja siihen kuuluivat suuret juhannusjuhlat. Hän kertoo: It didn’t amount to much religion except for a good dance and lots of delicious things to eat… Stillwater believers are very hedonistic. Life is to be enjoyed, not saddled with. Do you know that lovely quotation from Fra Giovanni? He was an old monk from away back who wrote to his patron: “The gloom of the world is but a shadow; behind it, yet within our reach is joy. Take joy.”

Olen lastenkirjojen ystävä, vaikka en olekaan niitä koskaan varsinaisesti keräillyt. Olen ostanut lastenkirjoja kirpputoreilta, usein myös kauniin kuvituksen perusteella. Suuria suosikkejani ovat Herra Huu -kirjat, joista tulee myös nostalgisesti mieleen oma lapsuusaika. Kirjamessuilla olen selaillut uudempia suomalaisia lastenkirjoja ja lastenrunoja. Viime vuonna löysin veljenpojilleni lahjaksi Jukka Itkosen erinomaisen hauskan lastenrunokirjan. Omassa kirjahyllyssämme on vielä Itkosen Sanamaa-lastenrunokirja. Siinä on niin hauskoja ja liikuttaviakin juttuja, että joko naurun tai liikutuksen kyyneleet nousevat helposti silmiin yhä uudelleen. Hankkikaa ja lukekaa laadukkaita ja upeasti kuvitettuja suomalaisia lastenkirjoja - itsellenne ja lapsillenne!

Pakollisten Brunbergin suukkolaatikoiden lisäksi. Pokkareita Argoshallista 3,90€.

Huomasin tänään äidin perinnöksi saamassa pienessä kirjastossa (ks. alla) klassikkoteoksen, Toivo Rautavaara: Mihin kasvimme kelpaavat. I osa: kevään ja alkukesän kasveja (WSOY 1942). Tämä ensimmäinen painos on sarjassa kansanhuoltoministeriön julkaisuja.

 

Uusimmat kommentit

09.05 | 19:47

Kerropa vielä, joitko teetä useammin ja oliko sillä mitään vaikutusta. Senhän pitäisi lisätä energisyyttä ja jaksamista ja parantaa hapenottokykyä.

...
23.05 | 20:41

Onko Sinulla vielä Maijaa? 😋Terkuin Pia

...
14.04 | 19:29

Mitä ambrosialle kuuluu nyt, seitsemän vuotta myöhemmin? :)

...
26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...