Harrastuskirjoista ja vähän muistakin

Sune ja Stina Jonsson: Örtabok (1979)

Sain kuuden-seitsemän ikävuoden tienoilla syntymäpäivälahjaksi kirjan, jolla on sittemmin ollut suuri vaikutus ajatusmaailmaani. Sain kirjan isäni sedältä Veikolta (tunnettiin paremmin Jussana) ja hänen elämänkumppaniltaan Raunilta. Molemmat ovat kuolleet kauan sitten.
Sain heiltä lahjaksi tuon hienon kirjan, johon on en aluksi ollut ollenkaan tyytyväinen. Muistan kiukutelleeni asiasta äidille. Olin toivonut perinteistä kasviota, mutta he olivat ostaneet teoksen nimeltään Yrttikirja (alkup. Örtabok, Sune ja Stina Jonsson, 1979). Siinä ei ollut järjestelmällisiä kuvauksia kasveista, vaan pitkiä selostuksia kasvien lääkintäkäytöstä ja kulttuurihistoriasta. Aivan liian vaikeaa sen ikäiselle lapselle. Hiukan kasvettuani rupesin kuitenkin lukemaan Yrttikirjaa, ja yläasteikäisenä olin jo perin kiinnostunut kasvien kulttuurihistoriasta ja kasvikemiasta. Yrttikirjassa on runsaasti viittauksia kaunokirjallisuuteen (mm. Pessi ja Illusia) ja runouteen. Tunnelmalliset, romantisoivat kuvaukset kasvien kasvuympäristöistä ja entisaikojen hyötykäytöstä ovat tenhoavia; palaan lukemaan niitä uudelleen ja uudelleen. Erityinen kiintymykseni esimerkiksi virmajuureen eli valeriaanaan, vahvaan lääkekasviin joka on vieläkin käytössä, juurtanee osin Yrttikirjaan. Yksi hienoimpia tekstejä Yrttikirjassa on kuvaus vehkasta eli kallasta, aika yleisestä suo- ja vesikasvista:

“Vehka on kuolevien lampien kukka, umpeenkuroutuvien allikoiden valkoinen surunvalitus, sammaloituvien ja hyttysiä synnyttävien happamien suohautojen lilja. Vehka, korpien kalla, vie ajatukset uponneiden hirvien yllä kaartuviin varjoisiin suoheiniin, kadonneisiin muuraintenpoimijoihin, selittämättömällä tavalla hävinneisiin paimeniin ja kansan mielikuvituksen luomiin myytteihin.”

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

09.05 | 19:47

Kerropa vielä, joitko teetä useammin ja oliko sillä mitään vaikutusta. Senhän pitäisi lisätä energisyyttä ja jaksamista ja parantaa hapenottokykyä.

...
23.05 | 20:41

Onko Sinulla vielä Maijaa? 😋Terkuin Pia

...
14.04 | 19:29

Mitä ambrosialle kuuluu nyt, seitsemän vuotta myöhemmin? :)

...
26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...
Tykkäät tästä sivusta