Harrastuskirjoista ja vähän muistakin

Vicomte de Noailles, Roy Lancaster: Mediterranean Plants...

Luin talvella Luis Buñuelin (1900-1983) omaelämäkerran Viimeinen henkäykseni (ilm. suom. 1992). Olen elämäkertojen ja henkilöhistorian harrastaja muutoinkin (koska totuus on tarua kiinnostavampaa), mutta tämä oli aivan erityisen mielenkiintoinen lukukokemus. Se johdatti elävästi mm. 1920-30-lukujen Espanjan ja Ranskan dadaisti- ja surrealistipiireihin, joista jälkimmäisessä Buñuel tunnetusti oli merkittävä vaikuttaja. Kirjassa tuli vastaan paljon sen ajan kulttuurimesenaatteja, joista monilla itselläänkin oli hyvin värikäs elämä. Eräs tällainen oli varakreivi de Noailles vaimoineen. He olivat aatelisia taiteenkeräilijöitä ja -tukijoita, jotka tukivat Buñueliakin vuosikymmenien ajan. Varakreivi oli myös homoseksuaali (hän jäi vaimolleen kiinni voimistelunohjaajansa kanssa, mutta asiasta ei tehty skandaalia, vaimo vain rupesi itsekin pitämään rakastajia) ja intohimoinen puutarhaharrastaja. Pariskunnan kaupunkikoti ja salonki sijaitsivat Pariisissa (11 Place des États-Unis), villa ja puutarha Rivieralla. Puutarhan ilmasto oli siis välimerellinen/subtrooppinen, ja de Noailles perehtyi sen ilmaston puutarhakasveihin. Elämänsä ehtoopuolella varakreivi julkaisi brittiläisen puutarhagurun Roy Lancasterin kanssa opaskirjan Välimeren alueen puutarhanhoidosta ja kasveista. Menin Amazoniin etsimään pariskunnan muistelmia tai elämäkertaa (löytyi ainoastaan ranskaksi) ja löysin tämän puutarhakirjan muutamalla eurolla. Mielenkiintoinen pala puutarha(kulttuuri)historiaa.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

22.08 | 19:53

Kiva lukea tarinan Tommy ruusun syntymästä . Ostin nyt tämän ruusun Oulun taimistolta ja toivottavasti se viihtyy täällä Pohjanmaallakin .

...
21.06 | 20:08

Hei Raija, laitatko s-postia niin katsotaan pistokkaiden lähettämistä.

...
21.06 | 20:07

Hei Hilkka, olen hukannut s-postisi. Laittaisitko viestiä jpkrvi(at)yahoo.co.uk.

...
27.04 | 08:12

Hei Raija, ota yhteyttä s-postilla (jpkrvi(at)yahoo.co.uk) niin katsotaan, miten ja milloin voin toimittaa pistokkaan. T. Jukka

...
Tykkäät tästä sivusta