Harrastuskirjoista ja vähän muistakin

Brenner & Scanbiello: A Rose by Any Name

Omistan monia ruusukirjoja, mutta yhä löytyy maailmalta jotain mielenkiintoista. Niin tunnettu käsite kuin onkin "ruusun nimi" Umberto Econ vuonna 1980 ilmestyneen keskiaikadekkarin johdosta, käsitellään ruusujen nimiä ruusukirjoissa aika vähän. Tämä kirja on omistettu pelkästään ruusujen nimien (kulttuuri)historialle. Parhaillaan (kesäkuu 2014) muuten esitetään tv:ssä englantilaista historiallista draamaa, joka sijoittuu ruusujen sodan aikaan (1455-1487). Vallasta kiistelleiden Yorkin ja Lancasterin sukujen heradiset symbolit olivat valkoinen ja punainen ruusu. Valkoisen ruusun on ehdotettu olleen ikivanha neidonruusu Rosa alba semiplena. Punainen ruusun puolestaan on nähty olleen Rosa gallica officinalis, Suomessa tunnetaan nimellä apteekkarinruusu. On olemassa myös ainakin 1500-luvulta asti tunnettu kaksivärinen (pinkki-valkoinen) damaskonruusuruusu, joka tunnetaan nimillä 'York and Lancaster' ja Versicolor. Tämän ruusun alkuperä ja nimi ovat epäselvät. Se on joskus sekoitettu tuon apteekkarinruusun kirjavavakukkaiseen mutaation 'Mundiin', joka on siis kuitenkin ranskanruusu (gallica).   

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

22.08 | 19:53

Kiva lukea tarinan Tommy ruusun syntymästä . Ostin nyt tämän ruusun Oulun taimistolta ja toivottavasti se viihtyy täällä Pohjanmaallakin .

...
21.06 | 20:08

Hei Raija, laitatko s-postia niin katsotaan pistokkaiden lähettämistä.

...
21.06 | 20:07

Hei Hilkka, olen hukannut s-postisi. Laittaisitko viestiä jpkrvi(at)yahoo.co.uk.

...
27.04 | 08:12

Hei Raija, ota yhteyttä s-postilla (jpkrvi(at)yahoo.co.uk) niin katsotaan, miten ja milloin voin toimittaa pistokkaan. T. Jukka

...
Tykkäät tästä sivusta