Harrastuskirjoista ja vähän muistakin

Brenner & Scanbiello: A Rose by Any Name

Omistan monia ruusukirjoja, mutta yhä löytyy maailmalta jotain mielenkiintoista. Niin tunnettu käsite kuin onkin "ruusun nimi" Umberto Econ vuonna 1980 ilmestyneen keskiaikadekkarin johdosta, käsitellään ruusujen nimiä ruusukirjoissa aika vähän. Tämä kirja on omistettu pelkästään ruusujen nimien (kulttuuri)historialle. Parhaillaan (kesäkuu 2014) muuten esitetään tv:ssä englantilaista historiallista draamaa, joka sijoittuu ruusujen sodan aikaan (1455-1487). Vallasta kiistelleiden Yorkin ja Lancasterin sukujen heradiset symbolit olivat valkoinen ja punainen ruusu. Valkoisen ruusun on ehdotettu olleen ikivanha neidonruusu Rosa alba semiplena. Punainen ruusun puolestaan on nähty olleen Rosa gallica officinalis, Suomessa tunnetaan nimellä apteekkarinruusu. On olemassa myös ainakin 1500-luvulta asti tunnettu kaksivärinen (pinkki-valkoinen) damaskonruusuruusu, joka tunnetaan nimillä 'York and Lancaster' ja Versicolor. Tämän ruusun alkuperä ja nimi ovat epäselvät. Se on joskus sekoitettu tuon apteekkarinruusun kirjavavakukkaiseen mutaation 'Mundiin', joka on siis kuitenkin ranskanruusu (gallica).   

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

tänään | 10:09

Totta, se leviää villisti. Pitäisi keksiä jotain kivaa käyttöä kukalle ennenkuin siemenet kypsyy.

...
tänään | 10:02

Hei, Jarmann. Hauskaa että löysit Kielometsän. Hyvänheikinsavikan ainoa huono puoli on, että se leviää vähän liikaakin, jos pääsee siementämään. Yst. Jukka

...
tänään | 09:52

Kiitos että kirjoitit hyvänheikinsavikasta. Se on ihana aikainen monivuotinen helppo kasvi. Nokkosen jälkeen ravinteikkain kasvimme. Lisää ohjeita toivoisin.

...
tänään | 09:47

Olen hukannut taannoin käyttämäni ohjeen hyvänheikinsavikkapaistokseen. Martat.fi:ssä sen jaoin, mutta keskustelupalstaa ei enää ole. Pestoreseptiäsi kokeilen.

...
Tykkäät tästä sivusta