Harrastuskirjoista ja vähän muistakin

Tämä henkilö ja kirja tulivat vastaan erään suomalaisen ruusuharrastajan blogissa äskettäin. Lisää tietoa norjalaisen Annemarta Borgenin (1913-88) kiehtovasta elämästä löytyy mm. tästä kirjoituksesta. Löysin kirjan muutamalla eurolla nettikirpputorilta.

Luin talvella Luis Buñuelin (1900-1983) omaelämäkerran Viimeinen henkäykseni (ilm. suom. 1992). Olen elämäkertojen ja henkilöhistorian harrastaja muutoinkin (koska totuus on tarua kiinnostavampaa), mutta tämä oli aivan erityisen mielenkiintoinen lukukokemus. Se johdatti elävästi mm. 1920-30-lukujen Espanjan ja Ranskan dadaisti- ja surrealistipiireihin, joista jälkimmäisessä Buñuel tunnetusti oli merkittävä vaikuttaja. Kirjassa tuli vastaan paljon sen ajan kulttuurimesenaatteja, joista monilla itselläänkin oli hyvin värikäs elämä. Eräs tällainen oli varakreivi de Noailles vaimoineen. He olivat aatelisia taiteenkeräilijöitä ja -tukijoita, jotka tukivat Buñueliakin vuosikymmenien ajan. Varakreivi oli myös homoseksuaali (hän jäi vaimolleen kiinni voimistelunohjaajansa kanssa, mutta asiasta ei tehty skandaalia, vaimo vain rupesi itsekin pitämään rakastajia) ja intohimoinen puutarhaharrastaja. Pariskunnan kaupunkikoti ja salonki sijaitsivat Pariisissa (11 Place des États-Unis), villa ja puutarha Rivieralla. Puutarhan ilmasto oli siis välimerellinen/subtrooppinen, ja de Noailles perehtyi sen ilmaston puutarhakasveihin. Elämänsä ehtoopuolella varakreivi julkaisi brittiläisen puutarhagurun Roy Lancasterin kanssa opaskirjan Välimeren alueen puutarhanhoidosta ja kasveista. Menin Amazoniin etsimään pariskunnan muistelmia tai elämäkertaa (löytyi ainoastaan ranskaksi) ja löysin tämän puutarhakirjan muutamalla eurolla. Mielenkiintoinen pala puutarha(kulttuuri)historiaa.


Löysin viikonloppuna Hämeenlinnan torilta kirjamyyjältä mielenkiintoisen matkakirjan. Kirjoittaja Arvo Himberg (1892–1965) oli pääkonsuli, urheilujohtaja, Astor Filmi Oy:n toimitusjohtajana, Suomen Painiliiton puheenjohtaja ja Suomen Olympiakomitean hallituksen jäsen. Ystävä ja matkaseuralainen Kalle Kuusinen (1889-1980) oli kauppaneuvos ja vaatetusliike Kuusinen Oy:n perustaja. Kirjassa jälkimmäisen omistuskirjoitus Einar Haakille (virolainen?).

Omistan monia ruusukirjoja, mutta yhä löytyy maailmalta jotain mielenkiintoista. Niin tunnettu käsite kuin onkin "ruusun nimi" Umberto Econ vuonna 1980 ilmestyneen keskiaikadekkarin johdosta, käsitellään ruusujen nimiä ruusukirjoissa aika vähän. Tämä kirja on omistettu pelkästään ruusujen nimien (kulttuuri)historialle. Parhaillaan (kesäkuu 2014) muuten esitetään tv:ssä englantilaista historiallista draamaa, joka sijoittuu ruusujen sodan aikaan (1455-1487). Vallasta kiistelleiden Yorkin ja Lancasterin sukujen heradiset symbolit olivat valkoinen ja punainen ruusu. Valkoisen ruusun on ehdotettu olleen ikivanha neidonruusu Rosa alba semiplena. Punainen ruusun puolestaan on nähty olleen Rosa gallica officinalis, Suomessa tunnetaan nimellä apteekkarinruusu. On olemassa myös ainakin 1500-luvulta asti tunnettu kaksivärinen (pinkki-valkoinen) damaskonruusuruusu, joka tunnetaan nimillä 'York and Lancaster' ja Versicolor. Tämän ruusun alkuperä ja nimi ovat epäselvät. Se on joskus sekoitettu tuon apteekkarinruusun kirjavavakukkaiseen mutaation 'Mundiin', joka on siis kuitenkin ranskanruusu (gallica).   

- The Unauthorized Biography of Leona Helmsley (1989)

Kaikkea se Amazon suosittelee - onneksi. En olisi uskonut lukevani newyorkilaisen hotellipohatattaren elämäkertaa. Leona Helsmley (k. 2007) oli brooklyniläinen köyhän juutalaisperheen tytär, joka nousi ryysyistä rikkauksiin kovan työn, häikäilemättömän luonteen ja tarkoin suunnitellun avioliiton avulla. Leona alkoi häikäilemättä jallittaa miljardööriä ja kiinteistöpohattaa Harry Helmsleytä 1960-luvun lopulla. Helmsley oli onnellisesti mutta ilmeisesti tylsästi naimisissa, eikä näyttävän ja itsevarman neiti Rosenthalin, joka työskenteli aluksi vastaanottosihteerinä, myöhemmin kiinteistövälittäjänä Helmsleyn konsernissa, ollut vaikeaa tehdä valloitusta. Pidättyväinen Harry ilmoitti yhtäkkisesti vaimolleen, että haluaa eron, koska aikoo naida Rosenthalin. Vaimo oli sokissa mutta myöntyi pian vähin äänin ja väistyi taka-alalle, jottei syntyisi skandaalia. Avioitumisen jälkeen Leona eteni nopeasti firmassa vaativampiin ja rahakkaampiin tehtäviin. Harry laajensi hotellibisnekseen 1970-luvulla ja Leona tuli vastaamaan uusien hulppeiden tornihotellien sisustamisesta ja monesta muusta asiasta. 1980-luvun mittaan hänen valtansa, vaikutusvaltansa ja varallisuutensa kasvoivat kasvamistaan. Vaikutusvalta kohdistui myös aviomieheen, josta tuli lopulta vaimon tahdoton sätkynukke. LH oli empatiakyvytön, sairaalloisen epäluuloinen narsisti, joka kohteli työntekijöitään törkeästi, johti pelon ja nöyryytyksen avulla. Kaikkivoipaisuuden tunne johti massiiviseen veronkiertoon ja huijauksiin liiketoiminnassa, kun mm. pariskunnan ykstyistä miljoonahuvilaa Dunnellen Hallia remontoitiin, sisutettiin ja ylläpidettiin hotellien rahoilla. LH osteli miljoonien timantteja mutta jätti remonttimiesten laskut maksamatta. Lopulta tarpeeksi moni oli joutunut kärsimään jääkuningattaren oikuista, ja tuntematon taho kavalsi vuosia jatkuneet veropetokset ja huijaukset New York Postin toimittajalle (Pierson). Pitkäaikaisen tutkinnan tuloksena NYP julkaisi laajan paljastusjuttujen sarjan, joka johti pian oikeustoimiin Helmsleyn pariskuntaa ja muutamia avustajia vastaan. Kymmenet entiset työntekijät korkeimmassa johtossa työskennelleitä mukaan lukien todistivat oikeudessa LH:n pöyristyttävästä käytöksestä. Helmsleyt todettiin syyllisiksi kymmeniin petoksiin ja huijauksiin. Harry ei ilmeisesti joutunut vankilaan huonon terveytensä vuoksi, mutta Leona istui 8 kuukautta. Tämä siis tapahtui 1980-90-lukujen vaihteessa. Harry kuoli 1997 ja Leona porskutti vuoteen 2007 asti, 87 vuoden korkeaan ikään. Pahansisuisuus pitää hengissä? Kuoleman jälkeen alkoi tragikoominen selvittely perinnön ja sangen erikoisen testaminen tiimoilta - Leona mm. jätti miljoonia koirilleen - mutta se onkon jo toinen juttu.

Uusimmat kommentit

09.05 | 19:47

Kerropa vielä, joitko teetä useammin ja oliko sillä mitään vaikutusta. Senhän pitäisi lisätä energisyyttä ja jaksamista ja parantaa hapenottokykyä.

...
23.05 | 20:41

Onko Sinulla vielä Maijaa? 😋Terkuin Pia

...
14.04 | 19:29

Mitä ambrosialle kuuluu nyt, seitsemän vuotta myöhemmin? :)

...
26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...