Ei muuta kuin ruusuja istuttamaan, kun kerran sää sen sallii! Marraskuussa olen  muutaman kerran istuttanut paljasjuurisia ruusuja (jotka yleensä lähetään ulkomailta talviaikaan), mutta en ennen joulukuun loppupuolella. Tässä lähetyksessä, joka on erinomaisesta englantilaisesta ruusutaimistosta Peter Beales Roses'lta, on kaksi yli sata vuotta vanhaa ruusulajiketta, jotka tulevat ruukkuihin hiljalleen valmistuvalle lasiverannallemme. Ne ovat keltakukkainen teeruusu Lady Hillingdon ja tummanpunakukkainen bengalinruusuristeymä Louis XIV. Myös siinä on pari uutta lajiketta kasvihuoneeseen maahan istutettavaksi; sain sinne hiukan lisätilaa, kun siirsin liian isoksi kasvaneen ranskanruusun Charles de Millsin pois syksyllä.

Ostin kirpputorilta meille itsellemme joululahjaksi ja koriste-esineeksi täysin tarpeettoman mutta niin hienon kapineen. Malli no. 16 on 1930-luvulta.

Niille, jotka minun tavoin pitävät Alkon vahvoja glögejä lähinnä viemärinavausaineiksi sopivina, voin suositella tuota merkkiä glühweinia sekä ainakin Stockmannilta löytyvää alkoholitonta (meillä terästettynä nautittua) inkivääri"punssia". Kumpikaan ei ole liian makea eikä liian voimakas. Glögivieraamme kiittivät juomia.

Kielometsän väki ei huokaile syksyn ja talven pimeyttä, vaan nauttii siitä. Toki on ulkotöiden kannalta hiukan kiusallista, että valoisa aika on niin lyhyt. Mutta sisällä on valoa - tai jos niin haluaa miellyttävää, tunnelmallista hämärää. Iltaisin kakluunissa räiskyy tuli, ja usein sammutamme olohuoneesta ja kamarista sähkövalot ja sytytämme kynttilät pariin kauniiseen lyhtyyn.

Kuistin remontti on ollut yllättävän työläs ja vienyt viikonloput loka-marraskuussa. Puutarhan syystyöt ja siivoamiset ovat jääneet hiukan retuperälle, kun valoisa aika on niin lyhyt. Eräs suuri työ on puiden ja pensaiden verkotus rusakoita vastaan; siihen täytyy ryhtyä pikimmiten. No, kuistin remontissa pääsimme lattiantekoon. Vanhan lattian alla ei ollut lainkaan rossipohjaa. Rakensimme sen nyt pois repimistämme lattalaudoista. Sen päälle tuli tervapaperi, 25 cm villaa ja uusi laudoitus. Emme raskineet ostaa erikoiskuivaa lattialautaa tällaiseen tilaan, vaan ostimme puolet halvempaa "puolikuivaa" 85 mm:n ponttilautaa. Myyjä varoitti, että lauta saattaa rakoilla kuivuessaan enemmän. Mutta se ei haittaa, isot raot oli entisessäkin kuistinlattiassa, kuten on kaikkialla talon lautalattioissa. Emme saaneet laudoitusta ihan loppuun, koska ruuvinvääntimestä simahti akku. Ensi viikknloppuna saanemme lattian maalausta vaille valmiiksi ja pääsemme seinien eristämiseen ja panelointiin.

Uusimmat kommentit

26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...
25.06 | 13:43

Hei Päivi, Valitettavasti emme ole mukana tänä vuonna, koska olemme matkoilla. Sopimuksen mukaan voi tulla käymään muulloin. Meilaa jpkrvi(at)yahoo.co.uk

...
25.06 | 13:01

Upeita kuvia ja ihastuttavia runoja! Runo kuolemasta sykähdytti ja määritelmä puutarhasta "as an autobiography " liikutti. Kiitos.

...
25.06 | 12:26

Hei, onko puutarhanne mukana avoimet puutarhat-tapahtumassa tänä vuonna?

...