"Neiti, teidän tulee heti telefonoida dosentille. Hän on parhaillaan maaseudulla kirjoittamassa."

Hyvät ystävämme J ja T liittyivät äskettäin mökin/vapaa-ajanasunnon omistajien kunnianarvoisaan kaartiin, ja ajoimme tänään Mäntsälään katsomaan heidän paikkaansa. Ihastuttava talo ja ihastuttava tontti monine jaloine lehtipuineen ja valtavine, tuuheiden kallioimarrekasvustojen peittämine siirtolohkareineen. Kävimme katsomassa talon kylmää vinttiä edellisten omistajien jättämine romuineen ja aarteinen ja mikäs sieltä löytyikään: virheetön Ericssonin musta bakeliittipuhelin! Juuri sellainen, jota olen etsiskellyt meille makuuhuoneen kirjoituspöydälle (jossa on jo se 1930-luvun Remington-kirjoituskone odottamassa). J ja T ystävällisesti lahjoittivat puhelimen meille. Lupasin korvata sen runsailla taimilahjoituksilla ensi kasvukaudella.

Tuoksunuijakukka (Cestrum nocturnum) on trooppinen kasvi, jota kasvatetaan lämpimissä maissa koristekasvina, lähinnän erittäin voimakkaantuoksuisten kukkiensa vuoksi. Toimme vuosia sitten tuoksunuijakukan taimen Barcelonan-matkalta, mutta jostain syystä se ei ollut kovin pitkäikäinen silloin, joten kukintä jäi näkemättä. Nyt keväällä tilasin yrttikasvien mukana uuden taimen saksalaisesta Ruhlemans Kräuter und Duftpflanzen -taimistosta. Pieni taimi rupesi yllättäen jo nyt kukkimaan, ja tuoksu, joka tuntuu vain iltaisin ja öisin (nocturnum!) on todella hyvin voimakas ja eksoottinen. Muuan australialainen kirjoittaa ulkomaisella puutarhapalstalla näin hauskasti tästä kasvista:

"I remember growing up by the ocean in Sydney (Australia) that during the summer months whilst doing my homework late at night I would be intoxicated by a scent that could only be described as summer permeating the second story window yet during the day could never see any flowers which produced the scent. It wasn't until almost a decade later that I learnt this heavenly scent was from the night flowering Cestrum nocturnum."

Kevään ensimmäinen siementaimi oli tänä vuonna Bramley-omenan. Bramley on vanha brittiläinen talousomena. Toimme muutamia mukanamme Englannin-matkalta viime kesänä, ajatuksena juuri saada siemeniä. Omenoissa oli kuitenkin erittäin vähän siemeniä, niin että sain vain kaksi kylvettäväksi. Hauskaa nähdä, mitä näistä kasvaa, jos menestyvät.

Räystäspääskyset eivät ole tähän asettuneet, vaikka olen pannut lautoja vuosia sitten. Kokeillaan nyt, kelpaisivatko liiterin hyvät orret haarapääskyille.

 

Kielometsän väki on tietenkin lintujen ystäviä, joten osallistumme mainioon Miljoona pönttöä -kampanjaan. Naulasin kaksi uutta pönttöä ja kolme viimevuotista odottaa vielä ripustamista. Näin ollen rekisteröin kampanjan verkkosivuilla viisi pönttöä. Kuvassa yksi niistä riihen seinässä. Eikös ole kaunis rakennus!

 

Uusimmat kommentit

09.05 | 19:47

Kerropa vielä, joitko teetä useammin ja oliko sillä mitään vaikutusta. Senhän pitäisi lisätä energisyyttä ja jaksamista ja parantaa hapenottokykyä.

...
23.05 | 20:41

Onko Sinulla vielä Maijaa? 😋Terkuin Pia

...
14.04 | 19:29

Mitä ambrosialle kuuluu nyt, seitsemän vuotta myöhemmin? :)

...
26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...