10.2.2013

Juustoportin kirsikkajugurtin avaaminen oli hämmentävä elämys, sillä putkista tulvahti ehta heinäkuisen mesiangervoniityn tuoksu. Mesiangervohan tuoksuu kirsikkaesanssille eli karvasmantelille eli bentsaldehydille, vaniljan ja kumariinin vivahtein. Mesiangervo on vanhastaan arvostettu lääkekasvi. Lapsena keräsin ja kuivasin useina kesinä mesiangervon kukkia teeksi. Toivottavasti muistan taas jonain kesänä käydä poimimassa niitä ajoissa, kukathan menevät nopeasti ohi. Mesiangervossa on salisyylihappoa, ja se liittyy Aspirinin historiaan seuraavalla tavalla:

"Mesiangervon lääkkeelliset ominaisuudet huomattiin keskiajalla ja uudestaan kasvi otettiin käyttöön 1800-luvulla. Saksalaiset kemistit eristivät mesiangervon lehdistä tuntemattoman hapon v. 1939, jolle annettiin nimeksi spireahappo mesiangervon silloisen nimen, Spiraea ulmaria, mukaan. Toiset tiedemiehet antoivat samalle hapolle nimen salisyylihappo, koska he eristivät samaisen aineen Salix-sukuisen pajun lehdistä. Myöhemmin spireahappoon opittiin lisäämään asetyyliryhmä, jolloin lääkevaikutukset pysyivät ennallaan, mutta sivuvaikutukset vähenivät. Asetyylispireahaposta tuli lyhennettynä Aspirin, maailman tunnetuin lääkemerkki.

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

09.05 | 19:47

Kerropa vielä, joitko teetä useammin ja oliko sillä mitään vaikutusta. Senhän pitäisi lisätä energisyyttä ja jaksamista ja parantaa hapenottokykyä.

...
23.05 | 20:41

Onko Sinulla vielä Maijaa? 😋Terkuin Pia

...
14.04 | 19:29

Mitä ambrosialle kuuluu nyt, seitsemän vuotta myöhemmin? :)

...
26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...
Tykkäät tästä sivusta