Vuorenkilpitee

Siperiantee, mongoliantee, badanov, chagirsky. Tällaista siperialaista perinnejuomaa voi valmistaa herttavuorenkilven (Bergenia cordifolia) lehdistä. Vuorenkilpi on koristekasvina hyvin yleinen Suomessa, ja olen vuosien varrella lukenut jostain lähteestä melkein kaikkien mahdollisten ja mahdottomien kasvien hyöty- tai lääkintäominaisuuksista, mutta tämä vuorenkilpitee tuli vastaan aivan hiljattain saksalaisen Rühlemans Kräuter und Duftpflanzen -taimiston luettelossa. Tuossa värikkäästi kuvitetussa ja erittäin informaatiopitoisessa luettelossa on kasvikuvausten ja myyntitietojen lisäksi paljon vinkkejä mauste-, yrtti- ja vihanneskasvien käytöstä. Etsiessäni lisää tietoa aiheesta löysin tällaisen tanskalaisen blogin, jossa on mongolianteen lisäksi paljon muutakin mielenkiintoista hyötykasvitietoutta. Olen koonnut paljon erilaisia luonnonkasveja teeaineksiksi jo lapsesta lähtien (asiasta kiinnostuneiden tätien, enojen ja muiden ihmisten ystävällisellä opastuksella lapsena) ja myös fermentoinut (käyttänyt) niitä. Vuorenkilpiteen erikoisuus on, että siihen käytetään luontaisesti fermentoituneet/kuivuneet lehdet, eli ne ruskeutuneet, joita keväisin siivotaan pois kasvustojen alta. Nyt heti lumenlähdön jälkeen on oivallinen aika kerätä lehtiä. Keräsin kokeeksi kymmenkunta lehteä ja pesin niitä huolellisesti vaihtaen vettä viisi kertaa. Multaa ja roskaa irtosi paljon. Pesun jälkeen kuivasin lehdet kokonaisina tavallisessa kasvikuivurissa. Ne olisi voinut ennen kuivaamista myös kääriä rullalle ja leikata saksilla suikaleiksi. Tällöin ei tarvitsisi murskata kuivia lehtiä, jotka menevät helposti liiankin hienoksi jauheeksi (teesiivilää ajatellen). No kuitenkin, kuivuminen tapahtui nopeasti, ja pääsin pian keittämään ensimmäisen kupposen. Murskasin yhden pienehkön lehden teesiivilään, kaadoin päälle kolmisen desilitraa kiehuvaa vettä ja annoin hautua pari minuuttia. Juoma oli hyvin miellyttävän makuista, hiukan tanniinista kuten oikea tee. Tässäpä olisi suositulle rooibokselle korvike, jota olisi helppoa viljellä kotimaassa. Samasta pellosta saisi leikkokukiksi näyttäviä kukintoja; olen varma, että ne menisivät kaupaksi floristeille.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

Jussi | Vastaa 09.05.2022 19.47

Kerropa vielä, joitko teetä useammin ja oliko sillä mitään vaikutusta. Senhän pitäisi lisätä energisyyttä ja jaksamista ja parantaa hapenottokykyä.

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

09.05 | 19:47

Kerropa vielä, joitko teetä useammin ja oliko sillä mitään vaikutusta. Senhän pitäisi lisätä energisyyttä ja jaksamista ja parantaa hapenottokykyä.

...
23.05 | 20:41

Onko Sinulla vielä Maijaa? 😋Terkuin Pia

...
14.04 | 19:29

Mitä ambrosialle kuuluu nyt, seitsemän vuotta myöhemmin? :)

...
26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...
Tykkäät tästä sivusta