Puksipuun pistokkaat

Puksipuu (Buxus sp.) on ikivihreä pensas, joka on hyvin yleinen Länsi-  ja Keski-Euroopassa leikattuna pensasaitana tai muotoon leikattuina pensaina. Puksipuu haisee varsinkin kosketeltaessa pistävältä, "kissanpissalta", mutta ulkona haju ei yleensä ole häiritsevä. Muutoinkin tämän etelämpänä liikaa käytetyn pensaan kauneudesta ja trimmatuista puskista voi olla monta mieltä. Vaikka puksipuita myydään Suomessakin yleisesti puutarhamyymälöissä, eivät ne ole kunnolla talvenkestäviä edes Etelä-Suomessa. Yleensä lumen yläpuoliset oksat ruskeutuvat keväällä. Voimakkaasti leikattavissa pensaissa tämä ei välttämättä haittaa, mutta pensas pysyy silloin aivan matalana kuriositeettikasvina. En ole koskaan edes kokeillut ulkolaisten puksipuiden menestymistä pihallamme. Useita vuosia sitten kävimme Lepaan puutarhamessuilla ja löysimme puutarhakoulun taimistosta myynnissä siellä lisättyä puksipuuta. Lepaalla opiskellut ystävämme tiesi, että se on kauan, muistaakseni ainakin 1950-luvulta saakka Lepaalla viljelty kanta, joka olisi alunperin tuotu Porin seudulta. Lepaan puksipuu on menestynyt hyvin täysin varjoisassa paikassa talon koillisnurkalla, ison dahurianalppiruusun alla. Menestymiseen liene vaikuttanut viereiseltä kellarin katokselta valuva lumi. Puksipuun pitäisi olla helppo pistokaslisättävä; siinä lienee yksi syy sen suosioon. Ikivihreiden pensaiden pistokkaat olisi parasta ottaa syksyllä, mutta päätin kokeilla onneani ja ottaa pistokkaita nyt huhtikuussa. Olisi hauskaa saada lisättä tätä, jotta voisi kokeilla menestymistä muualla tontilla, esim. alppiruusujen seuralaisena. Pienet, syvänvihreät pensaat olisivat tervetulleita värittämään puutarhaa loppusyksyllä ja varhaiskeväällä.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

tänään | 10:09

Totta, se leviää villisti. Pitäisi keksiä jotain kivaa käyttöä kukalle ennenkuin siemenet kypsyy.

...
tänään | 10:02

Hei, Jarmann. Hauskaa että löysit Kielometsän. Hyvänheikinsavikan ainoa huono puoli on, että se leviää vähän liikaakin, jos pääsee siementämään. Yst. Jukka

...
tänään | 09:52

Kiitos että kirjoitit hyvänheikinsavikasta. Se on ihana aikainen monivuotinen helppo kasvi. Nokkosen jälkeen ravinteikkain kasvimme. Lisää ohjeita toivoisin.

...
tänään | 09:47

Olen hukannut taannoin käyttämäni ohjeen hyvänheikinsavikkapaistokseen. Martat.fi:ssä sen jaoin, mutta keskustelupalstaa ei enää ole. Pestoreseptiäsi kokeilen.

...
Tykkäät tästä sivusta