Ruusuostoksilla

Kävin tänään Helsingissä Sofianlehdon puutarhakeskuksessa, joka on ollut luottomyymäläni vuosien ajan. Sofianlehtohan on erikoistunut klematiksiin eli kärhöihin, joita on hyvinkin sata lajiketta myynnissä. Siellä on myös hyvä valikoima ruusuja ja hedelmäpuita sekä monia harvinaisia kasveja. On ollut ilahduttavaa, että Sofianlehto on pitänyt myynnissä Austinin ruusuja, joita on vaikea löytää muutoin Suomessa. Tänä vuonna Austin-valikoimaa oli lisätty, ja annoin siitä kehuja myymälän omistajalle. Ostin mukaani vanhemman Austinin lajikkeen nimeltään Abraham Derby. Se on vähän liian hienohelman meidän ilmastoon eikä yhtä voimakaskasvuinen meidän viileissä kesissä kuin uudemmat lajikkeet. Mutta en voinut vastustaa jättikokoisia, voimakkaasti sitrukselta tuoksuvia kukkia.

Toinen ostokseni oli todellinen antiikkiruusu: kapusiiniruusu, Rosa foetida bicolor, joka on tunnettu ainakin 1500-luvulta asti. En tiedä, onko se (ja miksi) saanut Suomenkielessä nimen kapusiinimunkkien lahkon mukaan. Englanninkielinen maailma tuntee ruusun nimellä 'Austrian copper'. Se on persiankeltaruusun silmumutaatio, joka joskus palautuu kokonaan keltakukkaiseksi kantamuodokseen. Keltaruusun selvästi tunnetumpi versio on kerrottukukkainen, loistavankeltainen Rosa foetida 'Persiana'. Se on ollut meidän tontilla hyvin kestävä eteläseinustalla ja kukkinut vuosittain. Persiankeltaruusun huono puoli on, että kerrotut kuvat jäävät lakastuttuaan roikkumaan vähän rumina ja ruskettuneita pensaaseen. Kapusiiniruusussa on yksinkertaiset kukat ja ne ovat loistavan oranssit sisäpuolelta ja tummankeltaiset ulkopuolelta. Meidän kuivan harjun pitäisi olla hyvä ympäristö tälle ruusulle. 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

tänään | 10:09

Totta, se leviää villisti. Pitäisi keksiä jotain kivaa käyttöä kukalle ennenkuin siemenet kypsyy.

...
tänään | 10:02

Hei, Jarmann. Hauskaa että löysit Kielometsän. Hyvänheikinsavikan ainoa huono puoli on, että se leviää vähän liikaakin, jos pääsee siementämään. Yst. Jukka

...
tänään | 09:52

Kiitos että kirjoitit hyvänheikinsavikasta. Se on ihana aikainen monivuotinen helppo kasvi. Nokkosen jälkeen ravinteikkain kasvimme. Lisää ohjeita toivoisin.

...
tänään | 09:47

Olen hukannut taannoin käyttämäni ohjeen hyvänheikinsavikkapaistokseen. Martat.fi:ssä sen jaoin, mutta keskustelupalstaa ei enää ole. Pestoreseptiäsi kokeilen.

...
Tykkäät tästä sivusta