Poppeli on hieno puu

Olenko muistanut kertoa, että poppelit ovat eräitä lempikasveistani? Pidän kotimaisen haavan, ainoan luonnonvaraisen poppelimme, habituksesta, sileistä järeistä rungoista, havisevista lehdistä, kirkkaasta syysväristä. Ulkomaisilla viljellyillä poppeleilla ei ole näitä avuja vaan muita. Päällimmäisenä asiana tulee mieleen balsamipoppelin ja jättipoppelin, vähäisemmässä määrin joidenkin muidenkin lajien ja risteymien, lehtien ja silmujen tuoksu. Siitä olen aina pitänyt. Poppelin puhkeavien lehtien tuoksu lämpimänä toukokuun päivänä yhdessä narsissien ja tuomenkukkien kanssa - unohtumaton elämys. 

Yleensä pihapuu istutetaan seuraavaa sukupolvea varten, sillä koivu, lehmus, tammi ja useimmat muutkin puulajit varttuvat hitaasti. Tästä syystä ovat menneiden polvien istuttamat - tai pystyyn jättämät ja vaalimat - pihapuut arvokasta kulttuuriperintöä. Kuitenkin yleensä väheksytyistä ja tilapäispuina pidetystä poppeleista saa jopa jo 10-15 vuodessa kunnon pihapuun. Meillä on navetan edustalle vuonna 2007 istutettu jättipoppeli varttunut jo navetan harjaa korkeammaksi, kauniiksi puuksi.

Toissa viikonlopuksi sain erään kasviharrastajatuttavani kautta Puolasta tilaamani kaksi harvinaista poppelia. Talvi ehti tulla, mutta tuolloin oli maa heti lumen alla sulaa, joten istutin taimet vielä. Muhkea kolmimetrinen yksilö oikealla on Populus Xcanadense 'Serotina aurea', jolla on koko kasvukauden keltaiset lehdet. Vasemmalla on Populus Xcandicans 'Aurora', jolla puolestaan on nuorien versojen lehdistö vihreän-punaisen-keltaisen kirjava.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

tänään | 10:09

Totta, se leviää villisti. Pitäisi keksiä jotain kivaa käyttöä kukalle ennenkuin siemenet kypsyy.

...
tänään | 10:02

Hei, Jarmann. Hauskaa että löysit Kielometsän. Hyvänheikinsavikan ainoa huono puoli on, että se leviää vähän liikaakin, jos pääsee siementämään. Yst. Jukka

...
tänään | 09:52

Kiitos että kirjoitit hyvänheikinsavikasta. Se on ihana aikainen monivuotinen helppo kasvi. Nokkosen jälkeen ravinteikkain kasvimme. Lisää ohjeita toivoisin.

...
tänään | 09:47

Olen hukannut taannoin käyttämäni ohjeen hyvänheikinsavikkapaistokseen. Martat.fi:ssä sen jaoin, mutta keskustelupalstaa ei enää ole. Pestoreseptiäsi kokeilen.

...
Tykkäät tästä sivusta