Banksinruusu

Äskeisellä työmatkalla Lissabonissa kerkesin hiukan kierrellä kaupungin keskustassa. Löysin korkean kukkulan päältä näköalapaikan ja pienen kauniin puiston. Puistossa kasvoi mm. kuningasmagnolioita (Magnolia grandiflora) ja juudaksenpuita (Cercis siliquastrum). Puiston keskellä olevaa lampea kiersi matala takorauta-aita, jota vasten kasvoi kukkivia ruusuja. Arvelin heti, että ne ovat jotain harvinaista lajia. Lähempi tarkastelu osoitti ne banksinruusuiksi, Rosa banksiana. Banksinruusu on ikivihreä subtrooppisen ilmaston ruusu, joka on kotoisin Kiinasta. Lammen rannalla Lissabonissa kasvoi sekä valkokukkaista että keltakukkaista kerrottua muotoa. Ann Lovejoy (olen kertonut hänen kirjastaan aikaisemmin) kirjoittaa (ehkä hiukan kornisti), että "The white form, R. b. var normalis, has the most dazzling scent, which is like ethereal violets that have died and gone to heaven." Voin vahvistaa, että valkokukkaisessa banksinruusussa oli hieno, makea tuoksu.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

22.08 | 19:53

Kiva lukea tarinan Tommy ruusun syntymästä . Ostin nyt tämän ruusun Oulun taimistolta ja toivottavasti se viihtyy täällä Pohjanmaallakin .

...
21.06 | 20:08

Hei Raija, laitatko s-postia niin katsotaan pistokkaiden lähettämistä.

...
21.06 | 20:07

Hei Hilkka, olen hukannut s-postisi. Laittaisitko viestiä jpkrvi(at)yahoo.co.uk.

...
27.04 | 08:12

Hei Raija, ota yhteyttä s-postilla (jpkrvi(at)yahoo.co.uk) niin katsotaan, miten ja milloin voin toimittaa pistokkaan. T. Jukka

...
Tykkäät tästä sivusta