Puutarhamme ruusuja

Jude the Obscure (Austin). Upea, voimakkaasti tuoksuva ruusu, joka menehtyi meillä luultavasti talvimärkyyteen. Pitäisi kokeilla uudelleen paremmassa paikassa.

Constance Spry (Austin). Jättimäiset, pallomaiset, mirhantuoksuiset kukat. Kukkii toisen vuoden versoilla, eikä valitettavasti ole ollut meillä kovin talvenkestävä edes lämmittämättömässä kasvihuoneessa. Etelärannikolla suojaisalla seinustalla varmaankin menestyisi.

Duschesse de Montebello. Vanha ranskanruusuristeymä, joka on erittäin kaunis ja talvenkestävä Hämeessäkin. Pitäisi olla paremmin saatavilla puutarhamyymälöissä.

Golden Celebration (Austin). Jättikukkainen ja voimakkaasti tuoksuva ruusu, joka on meillä muovihuoneessa ja on menestynyt hyvin. Varret aika hentoja, eivät aina kanna suurten kukkien painoa.

Mme Hardy. Vanha damaskonruusulajike, joka on ollut Hämeessä lähes täysin kestävä. Erityisen kylmän talven varalta kannattaa syksyllä taivutella osa versoista alas lumen alle, jottei menetä upeaa kukintaa. Tämän ruusun ehkä ainoa huono puoli on, että kuihtuneet kukkien kannat jäävät rumentamaan pensasta.

Evelyn (Austin), kasvaa kasvihuoneessa. Tämä hienohelma tekee muutamia jättikokoisia kukkia, mutta ei jaksa kasvaa edes muovihuoneessa. Välimerellisen ilmaston ruusu, kuten Austin itsekin toteaa.

Vanhaa ja uutta. Alfred Colomb, vanha remontattiruusu, ja Lambert Closse, kanadalainen moderni lajike.

Charles Darwin (Austin), muovihuoneessa. Upea ruusu tämäkin, kukat muodoltaan lähes täydelliset. Tuoksu melko heikko. Juurtuu erittäin helposti kesäpistokkaista.

Juhannusruusu. Tämä kanta on peräisin kotiseudultani Ylitorniolta. Se on kasvutavaltaan kauniimpi ja runsaammin kukkiva kuin tämän pihan alkuperäinen juhannusruusu.

Juhannusruusuristeymä (tai harisonii- ?) Paimio. Erittäin kauniit, hempeät kukat.

Golden Celebration (Austin).

Charles Austin (Austin). Austinin vanhempia lajikkeita. Hyvin kauniit kukat, kasvutapa harva ja pysty. Pitäisi istuttaa vähintään kolmen ryhmään. Kuoli ilmeisesti talvimärkyyteen.

Charlotte (Austin). Voimakaskasvuinen ja melko taudinkestävä. Menestynyt paremmin kuin emonsa Graham Thomas, mutta tuoksu ei ole yhtä voimakas.

Aicha (Petersen, Tanska, 1966). Kestävä juhannusruusun ja teehybridin risteymä. Kukkii pitkin kesää, mieto tuoksu. Vähän harsu kasvutapa. Valitettavan harvoin saatavilla, omani löysin Pirilän Kukkatalosta.

Himmelsauge (Geschwind). Kaunis köynnöstävä ruusu, pienet rosettimaiset kukat, mutta valitettavasti ollut talvenarka. Kestävyysarviot eivät pidä paikkaansa.

Duchesse de Montebello (ranskanruusu). Ihana ja kestävä, "täydelliset" kukat.

John Davis. Kanadalainen kestävä lajike,vähäpiikkinen ja pitkään kukkiva, mutta joskus altis mustalaikulle.

Lady Hillingdon (teeruusu). Vanha teeruusulajke, suuret ja voimakkaasti mustan teen tuoksuiset kukat. Meillä vain huone- tai talvipuutarhakasvina menestyvä.

Rose du Maitre Ecole (ranskanruusu). Suuret ja kauniit kukat, mutta varret tahtovat paleltua lumen päältä.

Kirjoapteekkarinruusu, Rosa gallica 'Mundi". Hauska erikoisuus, matalakasvuinen, todella suuret kukat, joissa voi tarkasti haistamalla todeta myskin tuoksun.

Lambert Closse. Kanadalainen ryhmäruusumainen lajike, erittäin kauniit kukat mutta toivottoman heikkokasvuinen ainakin omajuurisena.

Frühlingsduft. Saksalainen juhannusruusun ja teehybridin risteymä. Ihanasti tuoksuvat kukat, mutta talvenarka ja kasvutavaltaan harsu ja harottava.

Mme Hardy.

Oma ristymäni Tommy (Maiden's blush X Anna). Muistuttaa paljon MB:tä, mutta kukat ovat vaaleankeltaiset. Tuoksu on voimaks ja muistuttaa resedaa.

Hyvin harvinainen kanadalainen kordesii-risteymä Survivor. Myynnissä ainoastaan Martin Weingartilla Saksassa. Hehkuvan punaiset, lähes tuoksuttomat kukat, Kukkii pitkään, myös saman vuoden versoilla. Rentokasvuinen, erittäin talvenkestävä. Tämä pitäisi ottaa lisäykseen Suomessa, sillä näin loistavan punaisia kestäviä pensasruusuja on meillä hyvin vähän.

Maxima (neidonruusu).

Tommy.

Wasagaming. Erittäin kestävä vanha kanadalainen kurtturuusuristeymä.

Charles Austin. Austinin vanhempia lajikkeita. Kaunis mutta kuoli pois - luultavasti talvimärkyyteen.

Lochinvar (Austin). Kaunis ja jatkuvasti kukkiva juhannusruusuristeymä. Aika hentikasvuinen. Talvenkestävyys vielä epävarma.

Louiuse Odier. Vanha ja meilläkin suosittu bourbonruusulajike. Ei täysin talvenkestävä. Rentoja versoja kannattaa laskea maahan talveksi. Altis mustalaikulle kosteina kesinä.

The scent of the rose remains after it has fallen; the words of a good man remain after he has obtained mercy. 

Kuten ruusu tuoksuu kuihtuneenakin, jäävät hyvän ihmisen puheet elämään.

- afrikkalainen sanonta
     

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

09.05 | 19:47

Kerropa vielä, joitko teetä useammin ja oliko sillä mitään vaikutusta. Senhän pitäisi lisätä energisyyttä ja jaksamista ja parantaa hapenottokykyä.

...
23.05 | 20:41

Onko Sinulla vielä Maijaa? 😋Terkuin Pia

...
14.04 | 19:29

Mitä ambrosialle kuuluu nyt, seitsemän vuotta myöhemmin? :)

...
26.06 | 17:07

Kiitos vastauksesta! Ja kiitos että on mahdollista tulla tutustumaan puutarhaanne toisella kertaa!

...
Tykkäät tästä sivusta